Herbata chińska, kamelia chińska
© Rawpixel.com – stock.adobe.com
Herbata chińska, kamelia chińska (Camellia sinensis) to gatunek rośliny z rodziny herbatowatych, z rodzaju kamelii, najbardziej popularny gatunek herbaty. Czasem herbatę indyjską (Camellia assamica) uznaje się za podgatunek herbaty chińskiej. To krzew lub drzewo uprawiane jest od kilku tysięcy lat. Pozyskuje się z niego susz na najbardziej popularny napój świata.
Występowanie i środowisko
Herbata ta pochodzi z Chin. Dziś jest uprawiana także w innych krajach Azji, w obu Amerykach, a Afryce, Europie. W uprawie wymaga ciepła i dużo wilgoci. Najlepsze odmiany są uprawiane wysoko w górach.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od września do grudnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 5-10 m.
Liście są jajowate, brzegiem ząbkowane, skórzaste.
Kwiaty są białe, pachnące
Owoc to zielonobrązowa torebka.
Ochrona i zagrożenia DD
W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.
Ciekawostki
Znanych jest wiele form uprawnych, a ich klasyfikacja jest trudna.
Inna nazwa spotykana w literaturze to krzew herbaciany.
Zrywane są młode pędy, poddawane fermentacji i suszone w taki sposób, który umożliwia uzyskanie czarną lub zieloną herbatę.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Thea sinensis L.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo, krzew.
- Użytek: zioła, rośliny uprawne przemysłowe, roślina lecznicza.
- Strefy mrozoodporności: 10-11. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Kwitnie herbata chińska. |
Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina o leczniczych właściwościach. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Działa pobudzająco, przeciwzapalnie i moczopędnie. |
Przyjmowana postać |
|
Surowiec | Pąki i liście zawierają alkaloidy, teofilinę, teobrominę, zasady purynowe, olejki eteryczne, garbniki, saponiny, flawonoidy. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-12-19, GAT-638672