Herbata chińska, kamelia chińska

Herbata chińska, kamelia chińska (Camellia sinensis)

© Rawpixel.com – stock.adobe.com

Herbata chińska, kamelia chińska (Camellia sinensis) to gatunek rośliny z rodziny herbatowatych, z rodzaju kamelii, najbardziej popularny gatunek herbaty. Czasem herbatę indyjską (Camellia assamica) uznaje się za podgatunek herbaty chińskiej. To krzew lub drzewo uprawiane jest od kilku tysięcy lat. Pozyskuje się z niego susz na najbardziej popularny napój świata.

Występowanie i środowisko

Herbata ta pochodzi z Chin. Dziś jest uprawiana także w innych krajach Azji, w obu Amerykach, a Afryce, Europie. W uprawie wymaga ciepła i dużo wilgoci. Najlepsze odmiany są uprawiane wysoko w górach.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od września do grudnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 5-10 m.

Liście są jajowate, brzegiem ząbkowane, skórzaste.

Kwiaty są białe, pachnące

Owoc to zielonobrązowa torebka.

Ochrona i zagrożenia DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.

Ciekawostki

Znanych jest wiele form uprawnych, a ich klasyfikacja jest trudna.

Inna nazwa spotykana w literaturze to krzew herbaciany.

Zrywane są młode pędy, poddawane fermentacji i suszone w taki sposób, który umożliwia uzyskanie czarną lub zieloną herbatę.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Kwitnie herbata chińska.
zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • niestrawność
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Działa pobudzająco, przeciwzapalnie i moczopędnie.
Przyjmowana postać
  • herbata, napar
SurowiecPąki i liście zawierają alkaloidy, teofilinę, teobrominę, zasady purynowe, olejki eteryczne, garbniki, saponiny, flawonoidy.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-12-19, GAT-638672




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.