Bielnik biały

Kolonie Candida albicans na szalce Petriego z agarem, kolonia o nietypowym kształcie łuku. © Alessandro Grandini – stock.adobe.com
Bielnik biały (Candida albicans) to gatunek pasożytniczego grzyba z rodziny drożdżowatych, wywołujący choroby u ludzi o obniżonej odporności. W normalnych warunkach stanowi on składnik flory fizjologicznej układu pokarmowego u ludzi.
Występowanie i środowisko PL
To gatunek o zasięgu kosmopolitycznym.
Tryb życia i zachowanie
Występuje przez cały rok.
Morfologia i anatomia
To grzyb o mikroskopijnych rozmiarach. Odżywia się cukrami prostymi, w wyniku fermentacji wytwarzają alkohol i dwutlenek węgla.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Zakażenie bielikiem to choroba o nazwie kandydoza. Sprzyja jej przewlekła antybiotykoterapia, osłabienie odporności, cewniki, zabiegi inwazyjne i inne okoliczności.
Candida wytwarzają toksyny, które mają negatywne oddziaływanie na organizm, w tym oddziałujące na ośrodkowy układ nerwowy.

Pytania
Jakie są przyczyny kandydozy?
Oprócz wymienionych wyżej długotrwałego leczenia antybiotykami, cewnikowaniem, zabiegów inwazyjnych, wpływ na nadmierny rozwój Candida w organizmie mogą mieć wpływ następujące czynniki:
- spożywanie zbyt dużej ilości cukrów;
- zbyt szybkie jedzenie bez dokładnego pogryzienia pokarmu;
- spożywanie leków obniżających kwasotę żołądka;
- radioterapia i chemioterapia;
- przyjmowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych;
Cechy
grzyb pasożytniczy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów







Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-03-15, GAT-639128