Wieruszkowate
Wieruszkowate (Entolomataceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców. Najbardziej charakterystycznym przedstawicielem tej rodziny jest wieruszka, z których większość jest trująca.
To często trudne do identyfikacji gatunki.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- wieruszka zatokowata, dzwonkówka trująca (Entoloma sinuatum) PL
Inne gatunki
- sadówka podsadka (Clitopilus prunulus)
- Entoloma catalaunicum
- wieruszka bursztynowa (Entoloma cetratum)
- wieruszka tarczowata (Entoloma clypeatum)
- Entoloma euchroum
- Entoloma incanum
- Entoloma lanicum
- Entoloma lazulinum
- Entoloma majaloides
- Entoloma nitidum
- Entoloma plebejum
- Entoloma pleopodium
- wieruszka pogięta (Entoloma rhodopolium)
- Entoloma sepium
- wieruszka jedwabista (Entoloma sericeum)
- Entoloma sordidulum
- Entoloma turbidum
- Entoloma venosum
- wieruszka wiosenna (Entoloma vernum)
- Rhodocybe mundula
- Rhodocybe nitellina
- Rhodocybe truncata
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania w naturze owocników wieruszki zatokowatej. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt — Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-03-27, RODZ-1630