Marchewnik anyżowy, marchewnik wonny

Marchewnik anyżowy, marchewnik wonny (Myrrhis odorata)

© Ruckszio – stock.adobe.com

Marchewnik anyżowy, marchewnik wonny (Myrrhis odorata) to gatunek dwuletniej lub wieloletniej, aromatycznej rośliny z rodziny baldaszkowatych o leczniczych właściwościach. To jedyny przedstawiciel rodzaju Myrrhis. Marchewnik anyżowy bywa używany jako jarzyna, szczególnie zaś do aromatyzowania potraw.

Występowanie i środowisko PL

Zasiedla góry południowej Europy. W Polsce występują zdziczałe osobniki z upraw ozdobnych (Śląsk). Rośnie dobrze w zacienionych miejscach, także pod drzewami.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-180 cm.

Łodyga jest dęta.

Liście są podwójnie lub potrójnie pierzaste, owłosione.

Kwiaty są białe, zebrane w płaskie baldachy.

Owoc ma podługowaty kształt.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

W celach leczniczych roślinę tę stosuje się na przeziębienia, w przypadku problemów z układem pokarmowym.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie marchewnik anyżowy.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Beata Grabowska, Tomasz Kubala – Encyklopedia bylin t. I i II, ISBN 978-83-7506-845-0, Zysk i S-ka 2011
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004

© medianauka.pl, 2025-03-02, GAT-5620




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.