Omphalotaceae
Omphalotaceae to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- pieniążek palący, łysostopek cierpki (Collybia peronata) PL
- pieniążek pozrastany, łysostopek pozrastany (Collybia confluens) PL
- twardziak jadalny, shii-take (Lentinula edodes)
Inne gatunki
- pieniążek kępkowy (Collybia acervata)
- pieniążek maślany (Collybia butyracea)
- Collybia distorta
- pieniążek dębowy (Collybia dryophila)
- Collybia fodiens
- pieniążek wrzecionowaty (Collybia fusipes)
- pieniążek niemiły (Collybia haliorolum)
- Collybia hebelomoides
- Collybia impudica
- pieniążek plamisty (Collybia maculata)
- Collybia marasmioides
- Microcollybia cirrhata
- Microcollybia cookei
- Microcollybia tuberosa
- kielichowiec pomarańczowy (Omphalotus olearius)
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników pieniążka palącego. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników pieniążka pozrastanego. |
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-02-17, RODZ-1582