Parkia wspaniała

Parkia wspaniała (Parkia speciosa)

© Suwit – stock.adobe.com

Parkia wspaniała (Parkia speciosa) to roślina z rodziny bobowatych, warzywo uprawiane w Azji, rzadziej w innych rejonach świata. To wysokie drzewo, rodzące poskręcane strąki.

Występowanie i środowisko

Występuje w południowo-wschodniej Azji (Indonezja).

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30 m.

Korona ma parasolowaty pokrój.

Liście są podwójnie pierzaste, o długości do 30 cm. Młode liście są jadalne.

Kwiaty są jasnobrązowe, zebrane w gruszkowate kwiatostany. Można jest spożywać jako jarzynę.

Owoc to zielony, poskręcany strąk z nasionami w liczbie do 18. Strąki zebrane w pęczki. Nasiona otacza pomarańczowa, mączysta substancja, która brzydko pachnie, a zapach ten znika podczas gotowania. Smak pikantny, lekko czosnkowy. Z suszonych nasion wytwarza się mączkę, która stanowi przyprawę.

Nasiona zielonkawe.

Kora jest czerwonawa, brązowawa.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org

© medianauka.pl, 2024-07-15, GAT-660174




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.