Parkia wspaniała
© Suwit – stock.adobe.com
Parkia wspaniała (Parkia speciosa) to roślina z rodziny bobowatych, warzywo uprawiane w Azji, rzadziej w innych rejonach świata. To wysokie drzewo, rodzące poskręcane strąki.
Występowanie i środowisko
Występuje w południowo-wschodniej Azji (Indonezja).
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30 m.
Korona ma parasolowaty pokrój.
Liście są podwójnie pierzaste, o długości do 30 cm. Młode liście są jadalne.
Kwiaty są jasnobrązowe, zebrane w gruszkowate kwiatostany. Można jest spożywać jako jarzynę.
Owoc to zielony, poskręcany strąk z nasionami w liczbie do 18. Strąki zebrane w pęczki. Nasiona otacza pomarańczowa, mączysta substancja, która brzydko pachnie, a zapach ten znika podczas gotowania. Smak pikantny, lekko czosnkowy. Z suszonych nasion wytwarza się mączkę, która stanowi przyprawę.
Nasiona zielonkawe.
Kora jest czerwonawa, brązowawa.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Parkia harbesonii Elmer
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek nie jest popularny w Polsce, niewiele osób interesuje się tą rośliną.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- bób (Vicia faba)
- szarańczyn strąkowy, karob (Ceratonia siliqua)
- robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudacacia)
- albicja jedwabista, albicja biało-różowa (Albizia julibrissin)
- groszek pachnący (Lathyrus odoratus)
- nostrzyk biały (Melilotus alba)
- mimoza wstydliwa, czułek wstydliwy (Mimosa pudica)
- groch zwyczajny, groch siewny (Pisum sativum)
- karagana syberyjska (Caragana arborescens)
- koniczyna biała, koniczyna rozesłana (Trifolium repens)
- koniczyna łąkowa, koniczyna czerwona (Trifolium pratense)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
© medianauka.pl, 2024-07-15, GAT-660174