Psathyrellaceae
Psathyrellaceae to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- czernidłak pstry (Coprinopsis picacea) PL
Inne gatunki
- kołpaczek Rickena (Panaeolus acuminatus) PL
- kołpaczek pośredni (Panaeolus cinctulus) PL
- kołpaczek koprofilny (Panaeolus fimicola) PL
- Panaeolus olivaceus PL
- kołpaczek motylkowy (Panaeolus papilionaceus) PL
- kołpaczek półjajowaty (Panaeolus semiovatus) PL
- Psathyrella artemisiae PL
- Psathyrella atrolaminata PL
- Psathyrella berolinensis PL
- Psathyrella bifrons PL
- kruchaweczka zaroślowa (Psathyrella candolleana) PL
- Psathyrella caputmesudae PL
- Psathyrella conopilus PL
- Psathyrella corrugis PL
- Psathyrella cotonea PL
- Psathyrella hirta PL
- kruchaweczka omszona (Psathyrella lacrymabunda) PL
- Psathyrella marcescibilis PL
- Psathyrella multipedata PL
- Psathyrella pennata PL
- Psathyrella piluliformis PL
- Psathyrella prona PL
- Psathyrella spadicea PL
- Psathyrella spadiceogrisea PL
- Psathyrella typhae PL
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników czernidłaka pstrego. |
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-02-19, RODZ-1584