Łust głąbigroszek
![Łust głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus)](biologia/grafika/rosliny/Psophocarpus-tetragonolobus.jpg)
© Sakoodter Stocker – stock.adobe.com
Łust głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus) to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Spożywa się niedojrzałe strąki po ugotowaniu, jadalne są też bulwy, młode pędy i kwiaty. W Azji i Afryce to popularna roślina warzywna.
Występowanie i środowisko
W naturze występuje w ciepłych rejonach Azji, choć jest uprawiany także w innych rejonach świata.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość 500 cm.
Łodyga jest pnąca.
Liście są jajowate, całobrzegie, złożone z trzech listków.
Kwiaty są żółtawe, czerwone, fioletowe lub niebieskie.
Owoc to strąk, czworokanciasty z poszarpanymi kantami, duże, o długości do 40 cm. Wewnątrz nawet 40 nasion.
Korzeń posiada podziemne bulwy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Parametry
![czerwony kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-czerwony-kwiat.gif)
![fioletowy kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-fioletowy-kwiat.gif)
![niebieski kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-niebieski-kwiat.gif)
![żółty kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-zolty-kwiat.gif)
bylina
nasłonecznione
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
- bób (Vicia faba)
- szarańczyn strąkowy, karob (Ceratonia siliqua)
- albicja jedwabista, albicja biało-różowa (Albizia julibrissin)
- groszek pachnący (Lathyrus odoratus)
- mimoza wstydliwa, czułek wstydliwy (Mimosa pudica)
- koniczyna biała, koniczyna rozesłana (Trifolium repens)
- koniczyna łąkowa, koniczyna czerwona (Trifolium pratense)
- koniczyna krwistoczerwona, Inkarnatka (Trifolium incarnatum)
- łubin żółty (Lupinus luteus)
- fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus)
- lucerna siewna (Medicago sativa)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-17, GAT-697416