Łust głąbigroszek

Łust głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus)

© Sakoodter Stocker – stock.adobe.com

Łust głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus) to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Spożywa się niedojrzałe strąki po ugotowaniu, jadalne są też bulwy, młode pędy i kwiaty. W Azji i Afryce to popularna roślina warzywna.

Występowanie i środowisko

W naturze występuje w ciepłych rejonach Azji, choć jest uprawiany także w innych rejonach świata.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość 500 cm.

Łodyga jest pnąca.

Liście są jajowate, całobrzegie, złożone z trzech listków.

Kwiaty są żółtawe, czerwone, fioletowe lub niebieskie.

Owoc to strąk, czworokanciasty z poszarpanymi kantami, duże, o długości do 40 cm. Wewnątrz nawet 40 nasion.

Korzeń posiada podziemne bulwy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Parametry

Kolor kwiatów

czerwony kwiatfioletowy kwiatniebieski kwiatżółty kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-17, GAT-697416




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.