Łust głąbigroszek
© Sakoodter Stocker – stock.adobe.com
Łust głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus) to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Spożywa się niedojrzałe strąki po ugotowaniu, jadalne są też bulwy, młode pędy i kwiaty. W Azji i Afryce to popularna roślina warzywna.
Występowanie i środowisko
W naturze występuje w ciepłych rejonach Azji, choć jest uprawiany także w innych rejonach świata.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość 500 cm.
Łodyga jest pnąca.
Liście są jajowate, całobrzegie, złożone z trzech listków.
Kwiaty są żółtawe, czerwone, fioletowe lub niebieskie.
Owoc to strąk, czworokanciasty z poszarpanymi kantami, duże, o długości do 40 cm. Wewnątrz nawet 40 nasion.
Korzeń posiada podziemne bulwy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: bylina.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek nie jest popularny w Polsce, niewiele osób interesuje się tą rośliną.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- bób (Vicia faba)
- szarańczyn strąkowy, karob (Ceratonia siliqua)
- robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudacacia)
- albicja jedwabista, albicja biało-różowa (Albizia julibrissin)
- groszek pachnący (Lathyrus odoratus)
- nostrzyk biały (Melilotus alba)
- mimoza wstydliwa, czułek wstydliwy (Mimosa pudica)
- groch zwyczajny, groch siewny (Pisum sativum)
- karagana syberyjska (Caragana arborescens)
- koniczyna biała, koniczyna rozesłana (Trifolium repens)
- koniczyna łąkowa, koniczyna czerwona (Trifolium pratense)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-17, GAT-697416