Łust głąbigroszek

Łust głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus)

© Sakoodter Stocker – stock.adobe.com

Łust głąbigroszek (Psophocarpus tetragonolobus) to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Spożywa się niedojrzałe strąki po ugotowaniu, jadalne są też bulwy, młode pędy i kwiaty. W Azji i Afryce to popularna roślina warzywna.

Występowanie i środowisko

W naturze występuje w ciepłych rejonach Azji, choć jest uprawiany także w innych rejonach świata.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość 500 cm.

Łodyga jest pnąca.

Liście są jajowate, całobrzegie, złożone z trzech listków.

Kwiaty są żółtawe, czerwone, fioletowe lub niebieskie.

Owoc to strąk, czworokanciasty z poszarpanymi kantami, duże, o długości do 40 cm. Wewnątrz nawet 40 nasion.

Korzeń posiada podziemne bulwy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-17, GAT-697416




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.