Wanilia płaskolistna

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia)

© Miniloc – stock.adobe.com

Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny storczykowatych. W sprzedaży wykorzystuje się strąki, tak zwane laski waniliowe, zwane po prostu wanilią. Wanilia jest popularną przyprawą do ciast, deserów, alkoholi. Jest też wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym.

Występowanie i środowisko

Roślina w naturze występuje w Meksyku i Belize. Jest uprawiana w innych tropikalnych rejonach świata, w tym w Azji, Afryce, Ameryce Środkowej, na Karaibach.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

To pnącze. Osiąga długość 10 m.

Łodyga jest wyposażona w korzonki powietrzne (czepne), którymi roślina przytwierdza się do pnia drzewa.

Liście są lancetowate, o długości do 15 cm.

Kwiaty są żółtawe, zielonkawe, białawe, o długości do 4-7 cm, zebrane w grona. Otwierają się zaledwie na kilka godzin.

Owoc to torebka, chociaż przypomina strąk, o długości 25 cm. Zawiera wanilinę, która charakterystycznie pachnie. Ze strąków pozyskuje się w drodze fermentacji i suszenia laski waniliowe — popularną przyprawę.

Rozmnażanie

Wanilię płaskolistną zapylają kolibry i owady.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Laski wanilii pozyskuje się także z innych gatunków z tego samego rodzaju, ale te mają gorsze właściwości.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatzielony kwiatżółty kwiat
Grupa

bylina
pnącze
Środowsko

leśne
Użytek

rośliny uprawne
pnącze
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-25, GAT-651624




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.