Aloza

Aloza (Alosa alosa)

© Graphies.theque – stock.adobe.com

Aloza (Alosa alosa) to ryba z rodziny śledziowatych, podobna do paprosza. Ma wrzecionowate ciało, bocznie spłaszczone, o dość dużej głowie. Ubarwienie srebrne, w górnej części ciała widoczne są ciemniejsze plamy, zwykle trzy.

Występowanie i środowisko PL

Aloza występuje w Bałtyku, Morzu Północnym, części zachodniej Morza Śródziemnego oraz w europejskim obszarze Atlantyku. W morzu zasiedla wody do głębokości 300 m, na tarło wpływa do rzek, czasem kilkaset kilometrów w górę rzek. Na przykład dawniej w Odrze alozy pojawiały się nawet na wysokości Wrocławia.

Środowisko

ryba słodkowodna
ryba morska
Oceany / Morza

Atlantyk
Bałtyk
Morze Śródziemne

Pożywienie

Pożywienie stanowi plankton, odcedzany z wody za pomocą licznych wyrostków filtracyjnych. Zjada też larwy owadów i niewielkie rybki.

Rozmnażanie

Wędrówki na tarło aloza odbywa od marca-kwietnia. Samica składa do 150 tysięcy ziaren ikry w wodach słodkich rzek. Po niecałym tygodniu z jajeczek wylęgają się larwy, które dość szybko rosną i z nurtem rzeki spływają do morza.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ryba ta w Polsce objęta jest całkowitą ochroną gatunkową.

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Aloza wyrusza na tarło w górę rzek.

Pokrewne gatunki ryb


Ciekawostki
Elektryczne rybyElektryczne ryby
Ciekawostki
Latające rybyLatające ryby
Ciekawostki
Jadowite rybyJadowite ryby


© medianauka.pl, 2016-06-08, GAT-4062




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.