Ambra
Ambra jest to substancja będąca wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota. Substancja ta osiąga duże rozmiary, może ważyć nawet 240 kg. Ma zwykle kolor szary, woskowatą strukturę. W jej skład wchodzi głównie cholesteryna.
Jest powstawanie jest prawdopodobnie spowodowane procesami chorobowymi. Może być wydalana wraz z ekskrementami.
Ambra bywa znajdowana na plaży lub jest wyławiana z powierzchni wody, gdyż może dryfować. Jest cennym znaleziskiem z uwagi na jej wykorzystanie w przemyśle perfumeryjnym. Początkowo pachnie intensywnie i bardzo nieprzyjemnie. Zamknięta w szczelnym naczyniu po pewnym czasie zaczyna pachnieć piżmem lub jaśminem. Zapach jest bardzo trwały, stąd ambra jest używana do produkcji perfum jako utrwalacz.
Niegdyś ambrę wykorzystywano także jako lekarstwo oraz w kuchni.
Ambra © spline_x - stock.adobe.com
© medianauka.pl, 2022-09-09, A-4519