Biedrzeniec anyż, anyż

Biedrzeniec anyż, anyż (Pimpinella anisum)

© LuckyRiga – stock.adobe.com

Biedrzeniec anyż, anyż, anyżek (Pimpinella anisum) to gatunek aromatycznej, jednorocznej rośliny z rodziny baldaszkowatych o leczniczych właściwościach.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Gatunek uprawiany i dziczejący. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Wymaga stanowiska osłoniętego, ciepłego, gleby żyznej i przepuszczalnej, dużej wilgotności.

Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-50 cm.

Liście w dolnej części rośliny są nerkowato-okrągławe, brzegiem wcinano-piłkowane. W części środkowej są pierzasto-dzielne.

Kwiaty są białe, zebrane w baldachy.

Nasiona silnie aromatyczne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Nasiona są wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie anyż.

Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

zioła
roślina lecznicza

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-5625




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.