Biedrzeniec anyż, anyż

Biedrzeniec anyż, anyż (Pimpinella anisum)

© LuckyRiga – stock.adobe.com

Biedrzeniec anyż, anyż, anyżek (Pimpinella anisum) to gatunek aromatycznej, jednorocznej rośliny z rodziny baldaszkowatych o leczniczych właściwościach.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek uprawiany i dziczejący. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Wymaga stanowiska osłoniętego, ciepłego, gleby żyznej i przepuszczalnej, dużej wilgotności.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-50 cm.

Liście w dolnej części rośliny są nerkowato-okrągławe, brzegiem wcinano-piłkowane. W części środkowej są pierzasto-dzielne.

Kwiaty są białe, zebrane w baldachy.

Nasiona silnie aromatyczne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Nasiona są wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie anyż.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-5625
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-10




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.