Arbuz zwyczajny, kawon
© Francesco Gnocchi – stock.adobe.com
Arbuz zwyczajny, kawon (Citrullus lanatus) to roślina uprawna jednoroczna z rodziny dyniowatych o charakterystycznym owocu, z soczystym i czerwonym miąższem.
Występowanie i środowisko PL
Przodek dzisiejszego arbuza wywodzi się z Afryki.
Morfologia i anatomia
Łodyga jest płożąca się po ziemi. Pędy pokryte są włoskami. Liście klapowane, o długości do 10 cm. Owoc jest jajowaty lub kulisty, o długości 10-15 cm. U różnych form są dużo większe. Miąższ zazwyczaj czerwony i soczysty, ale można spotkać także odmiany o żółtym i białym miąższu.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Roślina jest hodowana w celach spożywczych (owoc).
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Strefy mrozoodporności: 8-11. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa w wybranych rejonach kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: terofit.
- Kategoria przybysza: roślina uprawiana.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Liście: ogonkowe
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
© medianauka.pl, 2017-06-01, GAT-4413
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-14