Arbuz zwyczajny, kawon

Arbuz zwyczajny, kawon (Citrullus lanatus)

© Francesco Gnocchi – stock.adobe.com

Arbuz zwyczajny, kawon (Citrullus lanatus) to roślina uprawna jednoroczna z rodziny dyniowatych o charakterystycznym owocu, z soczystym i czerwonym miąższem.

Występowanie i środowisko PL

Przodek dzisiejszego arbuza wywodzi się z Afryki.

Morfologia i anatomia

Łodyga jest płożąca się po ziemi. Pędy pokryte są włoskami. Liście klapowane, o długości do 10 cm. Owoc jest jajowaty lub kulisty, o długości 10-15 cm. U różnych form są dużo większe. Miąższ zazwyczaj czerwony i soczysty, ale można spotkać także odmiany o żółtym i białym miąższu.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Roślina jest hodowana w celach spożywczych (owoc).

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004

© medianauka.pl, 2017-06-01, GAT-4413
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-14




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.