Aronia czarna, aronia czarnoowocowa

Aronia czarna, aronia czarnoowocowa (Aronia melanocapra)

© ChrWeiss – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (4).

Aronia czarna, aronia czarnoowocowa (Aronia melanocapra) to krzew z rodziny różowatych, powszechnie uprawiany w Europie i w Polsce dla jadalnych owoców a także jako roślina ozdobna.

Wybrane odmiany:

'Hugin' - odmiana o pokroju kulistym, obficie owocująca.

Występowanie i środowisko PL

Dziko aronia czarna rośnie w Ameryce Północnej. U nas uprawiana. Ma małe wymagania glebowe. Jest to roślina światłolubna.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w maju.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-100 cm.

Liście są nagie, zielone, jesienią brązowoczerwone lub zielone, jajowate, o długości do 5 cm.

Kwiaty są małych rozmiarów, białe z różowym odcieniem, zebrane w baldachogrona po 5-20 sztuk.

Owoc to jagoda, ma czarny kolor z delikatnym szarym nalotem, jego średnica ma 6-8 mm. Jagody dojrzewają we wrześniu.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To nasz najbardziej popularny gatunek w uprawie.

Jagody są doskonałym źródłem witaminy P.

Zbiory i zastosowanie

Owoce nie zawsze są smaczne. Częściej jagody wykorzystuje się na przetwory.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Kwitnie aronia czarna.
          zbiór owoców aronii czarnej.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyRośnie na suchych i wilgotnych glebach.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
MrozoodpornośćTo krzew odporny na silne mrozy.
StanowiskoNasłonecznione lub półcień.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • stany zapalne
  • przeziębienie, grypa
  • obniżona odporność
  • choroby układu krążenia
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Owoce aronii obniżają przepuszczalność naczyń, wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają na obniżenie ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzapalne, a także obniżają poziom cukru we krwi. Z owoców wytwarza się sok. Świerze owoce zawierają witaminy C, z grupy B, E i PP, flawonoidy.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • syrop
SurowiecOwoce.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • N. Pławilszczikow – Klucz do oznaczania owadów, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1968
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2018-11-08, GAT-5233
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-29




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.