Banan właściwy, banan zwyczajny, pizang

Banan zwyczajny, banan właściwy, błogosława, figa rajska, muza, pizang, banan zaostrzony (Musa paradisiaca) to gatunek rośliny z rodziny bananowatych, uprawiany od 4000 lat z uwagi na jadalne, smaczne owoce, popularnie zwane bananami. To także roślina ozdobna doniczkowa.

To bylina, która przypomina drzewo. Rośnie po kilka w gniazdach. Jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych na świecie.

Występowanie i środowisko

Banan pochodzi z Azji, uprawiany jest dziś na całym świecie w tropikach i subtropikach.

Banan kwitnie przez cały rok.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15 m.

Pęd kwiatonośny znajduje się wewnątrz pozornego pnia.

Liście są bardzo duże, na długich ogonkach. Mają długość nawet 10 metrów. Pochwa każdego liścia obejmuje wszystkie pozostałe, dzięki czemu powstaje pozorny pień i roślina wygląda jak drzewo.

Kwiaty są zebrane w groniasty kwiatostan, zwisający ze szczytu rośliny. Na dole znajdują się kwiaty żeńskie, męskie znajdują się w górnej części. Okwiat żółtobiały lub różowawy. Kwiatostan wytwarza nawet do 400 owoców zebranych w tak zwane rączki. Każda rączka ma 6-20 owoców.

Owoc to beznasienna jagoda. Ma wydłużony i zakrzywiony kształt. Osiąga długość do 23 cm i masę do 175 g. Okrywająca owoc skórka ma kolor zielony. Z czasem dojrzewania staje się żółta. Miąższ owoców banana zwyczajnego jest słodki, mączysty i kremowy.

Rozmnażanie

Roślinę tę rozmnaża się wegetatywnie przez podział kłączy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

W stanie dzikim ten gatunek nie jest dziś znany.

Banany zawierają 20% cukrów, 1% białka, 0,5% tłuszczów oraz znaczne ilości witamin i składników mineralnych.

Oprócz owoców można jako warzywo po ugotowaniu spożywać także pęd kwiatonośny oraz niedojrzały kwiatostan.

Uprawia się odmiany deserowe (te można spożywać na surowo) oraz skrobiowe (te można spożywać po ugotowaniu). Z odmian skrobiowych wytwarza się mąkę.

Banany przewozi się w temperaturze 12°C. W niższych temperaturach banany przechładzają się i nie dojrzewają. Zrywa się owoce niedojrzałe. Proces dojrzewania zachodzi już w transporcie.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiatżółty kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
rośliny ozdobne doniczkowe
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-06, GAT-694631




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.