Baobab afrykański, baobab właściwy

Baobab afrykański, baobab właściwy (Adansonia digitata)

© Ludwig – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Baobab afrykański, baobab właściwy (Adansonia digitata) to potężne drzewo z rodziny ślazowatych o jadalnych owocach, bardzo grubym pniu. To drzewo bardzo odporne na suszę i wysoką temperaturę. Jadalne są też młode liście, pędy i korzenie. Sok z wywierconego w drzewie otworu z powodzeniem zastępuje wodę. Z kory pozyskuje się cenne włókno. Z nasion czasem pozyskuje się olej. Drewno nie ma znaczenia gospodarczego.

Występowanie i środowisko

To drzewo afrykańskie, które bywa sadzone także w innych rejonach świata (np. Indie). Ponieważ baobab nie jest mrozoodporny, w naszym klimacie nie można go uprawiać.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie od maja do lipca.

Morfologia i anatomia

Wysokość wynosi 20-25 m. Pień o znacznym przyroście na grubość. Obwód baobabu może mieć nawet 40 m. Liście dłoniaste, złożone z 3 do 7 listków. Ich długość wynosi 12 cm. Liście od spodu filcowate. Kwiaty białe, pięciokrotne, duże, wiszące na długich szypułkach, z omszonym kielichem. Owoce owalne, wiszące, duże, o długości nawet 30 cm, z brązową, filcowatą okrywą. Śluzowata masa wewnątrz owocu jest jadalna, ma cytrynowy posmak. Masę tę można jeść na surowo lub po wysuszeniu. Często masę tę łączy się z mlekiem lub wodą. Korona drzewa przypomina system korzeniowy.

Rozmnażanie

Baobab jest zapylany przez nietoperze.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Baobab żyje nawet 1000 lat.

Tubylcy często mówią, że baobab to takie drzewo, które rośnie "do góry nogami".

Baobab może służyć jako schronienie dla ludzi, spichlerz, a nawet grobowiec.

Owoc baobabu nosi czasem nazwę "małpi chleb", z uwagi na to, że stanowią pożywienie dla pawianów.

Liście, owoce i kora bywają stosowane jako zioła przeciw febrze, dyzenterii, chorobom nerek i stanom zapalnym oczu.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitną baobaby.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2024-01-06, GAT-648822
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-12




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.