Beninkaza szorstka
© zcy – stock.adobe.com
Beninkaza szorstka (Benincasa hispida) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych. Miąższ owoców nie ma wyrazistego smaku. Spożywa się je jako warzywo, zwykle po ugotowaniu. Oprócz owoców spożywa się także młode liście i kwiaty w sałatkach.
Występowanie i środowisko
Występuje w południowo-wschodniej części Azji, w Indonezji i na Karaibach.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość kilku metrów.
Łodyga jest wspinająca się lub płożąca.
Liście są dość duże, o średnicy do 25 cm.
Kwiaty są żółte, wyrastają w katach liści
Owoc to owalna, masywna jagoda, zielona z wierzchu z jaśniejszymi plamkami.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Owoce są bardzo trwałe.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- cukinia (Cucurbita pepo var. giromontiina)
- dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
- ogórek (Cucumis sativus)
- melon (Cucumis melo)
- ogórek kiwano, ogórek afrykański (Cucumis metuliferus)
- arbuz zwyczajny, kawon (Citrullus lanatus)
- tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria)
- przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata (Momordica charantia)
- echinocystis klapowany, kolczurka klapowana (Echinocystis lobata)
- dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)
- harbuźnik kolczasty (Sicyos angulatus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-19, GAT-697441