Beninkaza szorstka

Beninkaza szorstka (Benincasa hispida)

© zcy – stock.adobe.com

Beninkaza szorstka (Benincasa hispida) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych. Miąższ owoców nie ma wyrazistego smaku. Spożywa się je jako warzywo, zwykle po ugotowaniu. Oprócz owoców spożywa się także młode liście i kwiaty w sałatkach.

Występowanie i środowisko

Występuje w południowo-wschodniej części Azji, w Indonezji i na Karaibach.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość kilku metrów.

Łodyga jest wspinająca się lub płożąca.

Liście są dość duże, o średnicy do 25 cm.

Kwiaty są żółte, wyrastają w katach liści

Owoc to owalna, masywna jagoda, zielona z wierzchu z jaśniejszymi plamkami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Owoce są bardzo trwałe.


Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-19, GAT-697441




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.