Boczniak ostrygowaty

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)

© Tarabalu – stock.adobe.com

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny boczniakowatych. Pachnie jak huba. Jest bardzo smaczny i często spotykany w obrocie handlowym. Może być także hodowany w warunkach domowych. Jest bardzo chętnie uprawiany na podłożu z kory, trocin, odpadów sadowniczych i słomy.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i rzadziej iglastych. Rośnie kępkowo na martwym drewnie, zwykle około metra nad ziemią.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od grudnia do marca.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy.

Kapelusz może być brązowy, kremowy, szarawy, liliowy, fioletowobrązowy, a nawet czarny. Kształt najpierw językowaty, potem muszelkowaty. Brzeg u młodych owocników jest podwinięty.

Blaszki są najpierw białawe, potem pomarańczowe, jasnożółte, rzadkie. Zbiegają aż do dolnej części trzonu

Miąższ jest biały.

Trzon boczny, bardzo krótki, białawy lub brązowawy. wiele trzonków jest zwykle ze sobą zrośniętych u podstawy.

Podobne gatunki

Boczniak jest podobny z do niejadalnego łycznika późnego, który ma żółte blaszki.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Nazwa gatunkowa wskazuje na podobieństwo do ostryg. Kapelusze często wyrastają grupowo, jeden nad drugim i nieco przypominają hodowlę ostryg. Kapelusze są ułożone zwykle równolegle do siebie. Tworzą schodkowe struktury.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników boczniaka ostrygowatego.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-02-20, GAT-639026




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.