Borowikowate
Borowikowate (Boletaceae) to rodzina grzybów z rzędu borowikowców. Należą tu najbardziej poszukiwane jadalne grzyby.
Rodzaje
Wykaz wszystkich opublikowanych rodzajów z tej rodziny:
- borowik (Boletus) PL
- koźlarz (Leccinum) PL
- maślak (Suillus) PL
- podgrzybek (Xerocomus) PL
Gatunki
Wykaz pozostałych gatunków, opisanych w naszym serwisie:
- goryczak żółciowy (Tylopilus felleus) PL
- maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) PL
- piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus) PL
- piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens) PL
- poroblaszek żółtoczerwony (Phylloporus rhodoxanthus) PL
- szyszkowiec łuskowaty (Strobilomyces strobilaceus) PL
Inne gatunki
- zębiak sinawy (Gyrodon lividus)
- grzybiec purpurowozarodnikowy (Porphyrellus porphyrosporus)
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
◂ | ● | ● | ● | ● | W lasach pojawia się grzyb szatan (goryczak żółciowy). | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników maślaczka pieprzowego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników piaskowca kasztanowatego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników piaskowca-modrzaka. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników szyszkowca łuskowatego. |
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-24, RODZ-1566
Data aktualizacji artykułu: 2021-01-25