Borowikowate
Borowikowate (Boletaceae) to rodzina grzybów z rzędu borowikowców. Należą tu najbardziej poszukiwane jadalne grzyby.
Rodzaje
Wykaz wszystkich opublikowanych rodzajów z tej rodziny:
- borowik (Boletus) PL
- koźlarz (Leccinum) PL
- maślak (Suillus) PL
- podgrzybek (Xerocomus) PL
Gatunki
Wykaz pozostałych gatunków, opisanych w naszym serwisie:
- goryczak żółciowy (Tylopilus felleus) PL
- maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) PL
- piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus) PL
- piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens) PL
- poroblaszek żółtoczerwony (Phylloporus rhodoxanthus) PL
- szyszkowiec łuskowaty (Strobilomyces strobilaceus) PL
Inne gatunki
- zębiak sinawy (Gyrodon lividus) PL
- grzybiec purpurowozarodnikowy (Porphyrellus porphyrosporus) PL
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
◂ | ● | ● | ● | ● | W lasach pojawia się grzyb szatan (goryczak żółciowy). | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników maślaczka pieprzowego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników piaskowca kasztanowatego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników piaskowca-modrzaka. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników szyszkowca łuskowatego. |
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-24, RODZ-1566
Data aktualizacji artykułu: 2021-01-25