Borsucznik amerykański

Borsucznik amerykański (Taxidea taxus)

© JAG IMAGES – stock.adobe.com

Borsucznik amerykański, borsuk amerykański (Taxidea taxus) to gatunek ssaka z rodziny łasicowatych. Sierść rudo-szara. Głowa ciemniejsza, podobnie końcówki kończyn. Przez środek głowy biegnie biały pas.

Wyróżniamy następujące podgatunki:

 

Występowanie i środowisko

Ssak ten zasiedla duży obszar w Ameryce Północnej, od Kanady po Meksyk. Preferuje tereny otwarte, suche.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 50-60 cm, ogona 10-14 cm, a ciężar ciała około 12 kg.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Czasami odbywa wspólne polowania z kojotami.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Pokrewne gatunki ssaków


Najbardziej cuchnące ssaki świata
Człowiek nie ma dobrego węchu. Są jednak zwierzęta, które człowiek wyczuje po zapachu z odległości nawet kilkuset metrów.
Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Prawda i mity o kotach — quiz

Liczba pytań: 12
Quiz dla każdego
Średni wynik:
9.82 / 81.83%
2024-02-18

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.5 / 65%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015

© medianauka.pl, 2019-11-05, GAT-624387




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.