Brokuł

Brokuł (Brassica oleracea var. italica)

© Nik_Merkulov – stock.adobe.com

Brokuł (Brassica oleracea var. italica) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce, podobne nieco do kalafiora. znanych jest około 75 odmian brokuła.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, głównie w Europie i Azji, w tym w Polsce.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50 cm.

Liście zielone, mięsiste, duże.

Kwiaty są zebrane w różyczkę, zielone.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brokuł charakteryzuje się wysoką wartością witamin A i B oraz substancji antyrakowych.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Siejemy brokuły. Najkorzystniej wysiewać na przełomie maja i czerwca.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od średnio kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 5.5-8.0
Właściwości glebyPodłoże wilgotne, głęboko spulchnione, próchnicze, zasobne w wapń.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie. Stosujemy przerwę w uprawach co 3-4 lata.
Czas uprawyJeden sezon.
NawożenieŚrednie wymagania co do nawożenia. Stosujemy kompost lub obornik.
MrozoodpornośćZnosi przymrozki.
RozsadaTak.
Rozstawa40 cm na 50 cm
Wysiew do gruntuMożliwy.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Choroby i szkodnikiBielinek kapustnik.
Zbiór i przechowywaniePo wycięciu róży, rośliny nie usuwamy z uwagi na wytwarzanie się róż bocznych, które można zbierać do zimy. Zbiorów dokonujemy rano.
Dodatkowe informacjeRozwój rośliny trwa około 30 dni od posiania.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635933




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.