Brukselka

Brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)

© rdnzl – stock.adobe.com

Brukselka, kapusta brukselska (Brassica oleracea var. gemmifera) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 150 cm.

Łodyga jest gruba, wzniesiona, a na niej nawet kilkadziesiąt różyczek, jadalnych pąków.

Liście zielone, mięsiste, duże.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Zawiera dużo żelaza i wapnia oraz związków mineralnych. Na smak pozytywnie przymrozek.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Wysiew pod szkło brukselki na rozsadę (odmiany wczesne).
          Wysiew pod szkło brukselki na rozsadę (odmiany późne).
         Wysadzanie brukselki do gruntu.
      Zbiór brukselki.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.5-7.5
Właściwości glebyPodłoże zasobne w humus.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie i kapustowatych. Konieczna minimum 3-letnia przerwa w uprawie.
NawożenieWymaga intenywnego nawożenia. Stosujemy kompost.
PodlewanieWymaga intensywnego podlewania.
RozsadaTak.
Rozstawa50 cm na 60 cm.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Choroby i szkodnikiKiła kapusty, śmietka kapuściana, mszye.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635934




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.