Brukselka
© rdnzl – stock.adobe.com
Brukselka, kapusta brukselska (Brassica oleracea var. gemmifera) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce.
Wybrane odmiany:
- 'Abunda' - odmiana wysoka.
- 'Hilds Ideal' - odmiana jesienno-zimowa.
- 'Rosella' - odmiana o czerwonych różyczkach.
Występowanie i środowisko PL
Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 150 cm.
Łodyga jest gruba, wzniesiona, a na niej nawet kilkadziesiąt różyczek, jadalnych pąków.
Liście zielone, mięsiste, duże.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Zawiera dużo żelaza i wapnia oraz związków mineralnych. Na smak pozytywnie przymrozek.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
◂ | ▸ | Wysiew pod szkło brukselki na rozsadę (odmiany wczesne). | ||||||||||
◂ | ▸ | Wysiew pod szkło brukselki na rozsadę (odmiany późne). | ||||||||||
◂ | ● | ▸ | Wysadzanie brukselki do gruntu. | |||||||||
◂ | ◂ | ▸ | ● | ● | ● | Zbiór brukselki. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. pH 6.5-7.5 |
Właściwości gleby | Podłoże zasobne w humus. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Nie znosi uprawy po sobie i kapustowatych. Konieczna minimum 3-letnia przerwa w uprawie. |
Nawożenie | Wymaga intenywnego nawożenia. Stosujemy kompost. |
Podlewanie | Wymaga intensywnego podlewania. |
Rozsada | Tak. |
Rozstawa | 50 cm na 60 cm. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Choroby i szkodniki | Kiła kapusty, śmietka kapuściana, mszye. |
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
- kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- kapusta warzywna (Brassica oleracea)
- kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635934