Brukselka

Brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)

© rdnzl – stock.adobe.com

Brukselka, kapusta brukselska (Brassica oleracea var. gemmifera) to odmiana kapusty warzywnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Brokuł jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 150 cm.

Łodyga jest gruba, wzniesiona, a na niej nawet kilkadziesiąt różyczek, jadalnych pąków.

Liście zielone, mięsiste, duże.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Zawiera dużo żelaza i wapnia oraz związków mineralnych. Na smak pozytywnie przymrozek.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Wysiew pod szkło brukselki na rozsadę (odmiany wczesne).
          Wysiew pod szkło brukselki na rozsadę (odmiany późne).
         Wysadzanie brukselki do gruntu.
      Zbiór brukselki.

Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego.
pH 6.5-7.5
Właściwości glebyPodłoże zasobne w humus.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie i kapustowatych. Konieczna minimum 3-letnia przerwa w uprawie.
NawożenieWymaga intenywnego nawożenia. Stosujemy kompost.
PodlewanieWymaga intensywnego podlewania.
RozsadaTak.
Rozstawa50 cm na 60 cm.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Choroby i szkodnikiKiła kapusty, śmietka kapuściana, mszye.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635934




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.