Chlebowiec różnolistny
© Michaela Begsteiger – stock.adobe.com
Chlebowiec różnolistny (Artocarpus heterophyllus) to gatunek rośliny z rodziny morwowatych. Inna nazwa tego gatunki to drzewo bochenkowe. To wiecznie zielone drzewo, wydzielające sok mleczny. To roślina o dużym znaczeniu ekonomicznym w Indiach i Indonezji z uwagi na jadalne owoce oraz cenne drewno.
Występowanie i środowisko
W naturze gatunek ten występuje w południowo-wschodniej części Azji i wysp Oceanii.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 20-25 m.
Pień jest czerwonobrązowy.
Liście osiągają do 15 cm długości, są lśniące i całobrzegie.
Kwiaty są niepozorne, zielone
Owoc duży, gruszkowaty, o długości 30-90 cm i średnicy do 30-50 cm, wyrasta z pnia lub grubych gałęzi. Może osiągać masę nawet 35 kg, zwykle jednak 5-10 kg. Owoc pokryty jest kolcami. Jest dość twardy z wierzchu. Miąższ bogaty w skrobię (do 23%) ma kremową konsystencję, słodki i smaczny, ale o dość przykrym zapachu.
Nasiona mają wielkość kasztanów. W jednym owocu może być ich od 100 do nawet 600. Są ciemne. Po upieczeniu można je jeść.
Rozmnażanie
Drzewo to może być zapylane przez owady oraz przez wiatr.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Owoce są spożywane na surowo, przetwarzane na dżemy, suszone, gotowane jako warzywo.
Z żeńskich kwiatostanów po nacięciu zbiera się sok na syropy.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- morwa biała (Morus alba)
- fikus pnący, figowiec pnący (Ficus pumila)
- figowiec benjamina (Ficus benjamina)
- figowiec lirolistny (Ficus lyrata)
- figowiec sprężysty (Ficus elastica)
- tojeść zwyczajna, tojeść pospolita (Lysimachia vulgaris)
- figowiec pospolity, drzewo figowe (Ficus carica)
- fikus wierzbolistny (Ficus binnendijkii)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Tony Russell, Catherine Cutler, Martin Walters – Drzewa świata. Ilustrowana encyklopedia , ISBN 97883242-0842-5, universitas 2004
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-02, GAT-694446