Cukinia

Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontiina)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (5).

Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontiina) to odmiana dyni zwyczajnej jednorocznej rośliny zielnej. To popularne warzywo uprawiane od dawna w Europie i Azji, a także w Polsce. Przyjmuje formę krzaczastą.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Cukinia pochodzi z południowej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Cukinia lubi żyzne i wilgotne podłoże. Jest ciepło i światłolubna. Najlepiej rośnie przy kompostowniku.

Morfologia i anatomia

Liście są bardzo duże, długoogonkowe, zielone ze srebrnymi plamami.

Kwiaty są żółtopomarańczowe.

Owoc ma wydłużony kształt, zielony lub żółty, z dużą zawartością wody.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Oprócz owoców jadalne są również kwiaty.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Wysiew nasion cukinii do gruntu lub doniczek.
          Wysadzanie do gruntu sadzonek cukinii.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn gleby
pH 6.0-7.5
Właściwości glebyPodłoże próchnicze, luźne, średnio wilgotne.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie zaleca się uprawy po sobie. Zalecana przerwa - 4 lata.
Czas uprawyJeden rok.
NawożenieWymaga nawożenia.
PodlewanieWymaga równomiernego podlewania od spodu.
MrozoodpornośćWarzywo mało odporne na mrozy.
StanowiskoNasłonecznione.
Rozstawa1 m na 1 m.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
RozmnażanieWysiewamy do gruntu lub doniczek po dwa nasiona. Po wykiełkowaniu zostawiamy silniejszą roślinę.
Choroby i szkodnikiWirus mozaiki ogórka, mączniak prawdziwy, mszyce.

Pokrewne gatunki roślin



Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001

© medianauka.pl, 2018-12-19, GAT-16105
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-10




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.