Cynamonowiec cejloński
© Frozen Action – stock.adobe.com
Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum) to roślina z rodziny wawrzynowatych. To niewysokie drzewo, które dostarcza cynamon — popularną przyprawę kuchenną. Cynamon jest stosowany także w cukiernictwie i ma lecznicze właściwości.
Występowanie i środowisko
Występuje naturalnie wyłącznie na Sri Lance. Jest uprawiany w wielu innych, tropikalnych rejonach świata (Azja, Ameryka Południowa, Antyle, Afryka).
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 9-12 m.
Kora jest brązowa, szarobrązowa, cienka, przypomina papier
Liście są najpierw czerwone, później zielone z wyraźnie widocznymi nerwami. Nie opadają na zimę. Są jajowate, skórzaste.
Kwiaty są małe, żółte, zebrane w luźne grona.
Owoc purpurowy, podobny nieco do żołędzia.
Ochrona i zagrożenia VU
Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Cynamon pozyskuje się z kory, poprzez jej łuszczenie na młodych pędach, a następnie jej wysuszenie.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Cinnamomum zeylanicum
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Środowsko: leśne.
- Użytek: zioła, roślina lecznicza.
- Strefy mrozoodporności: 11-12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina przyprawowa i lecznicza. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Wyciąg z kory działa kojąco na układ trawienny, na wzdęcia i stany skurczowe. Olejek cynamonowy ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. |
Przyjmowana postać | |
Surowiec | Kora. |
Przyprawa | Kora i olejek stosowane są jako przyprawa kuchenna, w cukiernictwie, wyrobie alkoholi. To także składnik kadzidła. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-08-23, GAT-685800