Cynamonowiec cejloński

Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum)

© Frozen Action – stock.adobe.com

Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum) to roślina z rodziny wawrzynowatych. To niewysokie drzewo, które dostarcza cynamon — popularną przyprawę kuchenną. Cynamon jest stosowany także w cukiernictwie i ma lecznicze właściwości.

Występowanie i środowisko

Występuje naturalnie wyłącznie na Sri Lance. Jest uprawiany w wielu innych, tropikalnych rejonach świata (Azja, Ameryka Południowa, Antyle, Afryka).

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 9-12 m.

Kora jest brązowa, szarobrązowa, cienka, przypomina papier

Liście są najpierw czerwone, później zielone z wyraźnie widocznymi nerwami. Nie opadają na zimę. Są jajowate, skórzaste.

Kwiaty są małe, żółte, zebrane w luźne grona.

Owoc purpurowy, podobny nieco do żołędzia.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Cynamon pozyskuje się z kory, poprzez jej łuszczenie na młodych pędach, a następnie jej wysuszenie.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Biologia i ekologia


zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • niestrawność
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Wyciąg z kory działa kojąco na układ trawienny, na wzdęcia i stany skurczowe. Olejek cynamonowy ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze.
Przyjmowana postać
    SurowiecKora.
    PrzyprawaKora i olejek stosowane są jako przyprawa kuchenna, w cukiernictwie, wyrobie alkoholi. To także składnik kadzidła.

    Pokrewne gatunki roślin

    Zioła
    Zioła

    Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



    Bibliografia

    Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

    • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
    • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
    • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
    • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015

    © medianauka.pl, 2024-08-23, GAT-685800




    Udostępnij
    ©® Media Nauka 2008-2023 r.