Cytron, cedrat

Cytron, cedrat (Citrus medica)

© Garden Guru – stock.adobe.com

Cytron, cedrat (Citrus medica) to gatunek rośliny z rodziny rutowatych. To drzewo lub krzew, rodzące charakterystyczne owoce. To najstarszy z uprawianych cytrusów na świecie.

Występowanie i środowisko

W naturze roślina ta rośnie w Azji wzdłuż Himalajów aż do Birmy. Sadzony także w rejonie śródziemnomorskim, Ameryce i na Karaibach.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 3-10 m.

Pędy mają kolce.

Liście są lancetowate, piłkowane.

Kwiaty są białe z wierzchu, czerwone, purpurowe od spodu.

Owoc jajowaty, żółty, o długości do 20 cm, w niektórych odmianach kształtem może przypominać ośmiornicę (odmiana „ręka Buddy”). Skórka gruba, pomarszczona, żółtawa. Miąższ kwaśny i żółty. Owoców nie spożywa się na surowo, wyrabia się z niego marmoladę, dżemy i napoje. Masa owocu może sięgać 500 g, na co składa się głównie skórka.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ze skórek wyrabia się słodycze poprzez kandyzowanie (to tak zwana cykata). Z soku uzyskuje się kwas cytrynowy. Cykata to jeden z najbardziej wykwintnych przysmaków Wschodu.

Nie ma dużego znaczenia gospodarczego. Uprawy na niewielką skalę.

Żydzi dawniej stosowali cytron jako owoc rytualny w obchodach święta Kuczek.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatczerwony kwiatfioletowy kwiat
Grupa

drzewo
krzew
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

leśne
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-07, GAT-675740




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.