Czapetka pospolita, czapetka jambos
© Jacquelin – stock.adobe.com
Czapetka pospolita, czapetka jambos (Syzygium jambos) to gatunek rośliny z rodziny mirtowatych. To krzew lub drzewo owocowe. Owoce mają słodko-kwaśny smak. Można je jeść na surowo, kandyzować, nadają się też na przetwory. Nasiona oraz liści są trujące.
Występowanie i środowisko
W naturze roślina ta występuje w Południowo-wschodniej części Azji i w Indonezji. Jest uprawiana w innych tropikalnych rejonach świata.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 12 m.
Liście są wydłużone, skórzaste, zwisające, połyskujące z wierzchu, matowe od spodu, o długości do 25 cm.
Kwiaty są żółte, pachnące, z wieloma pręcikami.
Owoc to jagoda, zielona lub żółta, o długości 4-5 cm, jadalny.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Eugenia jambos L.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo, krzew.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 10-12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek nie jest popularny w Polsce, niewiele osób interesuje się tą rośliną.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- manuka, drzewo herbaciane (Leptospermum scoparium)
- eukaliptus gałkowy, eukaliptus właściwy (Eucalyptus globulus)
- mirt zwyczajny (Myrtus communis)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2024-07-22, GAT-689096
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-27