Czarka szkarłatna

Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea)

© John – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia i filmy (5).

Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny Sarcoscyphaceae bez specyficznego zapachu.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany rzadko, na spróchniałych gałęziach, pniach drzew liściastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od grudnia do kwietnia.

Morfologia i anatomia

Owocnik ma 1-5 cm średnicy. Kształt pucharu, czarki, miseczki, w zarysie owalny, kolisty lub nerkowaty. Hymenium czerwone, pomarańczowo-czerwona, spód różowawy, bladoczerwony, owłosiony. Brzegi podwinięte. Trzon bardzo krótki, czasem dłuższy. Miąższ biały.

Podobne gatunki

Gatunek łudząco podobny do czarki austriackiej, również niejadalnej.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To jeden z nielicznych grzybów, który pojawia się zimą.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników czarki szkarłatnej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006

© medianauka.pl, 2021-03-17, GAT-639133
Data aktualizacji artykułu: 2024-02-28




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.