Czawycza
© Daniel Thornberg – stock.adobe.com
Czawycza (Oncorhynchus tshawytscha) to gatunek ryby morskiej z rodziny łososiowatych. Jest to największy z łososi, żyjących w Pacyfiku. Ma wrzecionowate ciało o głowie ze szpiczastym zakończeniem. Pysk wyposażony jest w ostre, zakrzywione zęby. Dziąsła u nasady zębów są czarne. Ciało jest srebrzyste z ciemniejszym grzbietem. Po bokach występują drobne, ciemne plamki. Rzędy plam występują także na płetwach grzbietowych i ogonowej. Na grzbiecie u nasady ogona znajduje się płetwa tłuszczowa.
Występowanie i środowisko
Większą część życia czawycza spędza w morzu i oceanie. Na tarło odbywa wędrówki w górę rzek. Rozmieszczenie czawyczy ma miejsce od Ameryki Północnej po Kamczatkę. Ryba ta nie występuje tak licznie jak łosoś atlantycki.
ryba słodkowodna
ryba morska
Pacyfik
Ocean Arktyczny
Tryb życia i zachowanie
To gatunek wędrowny. Na tarlisko może przebyć tysiące kilometrów. Po tarle większość osobników ginie.
Pożywienie
To drapieżnik.
Rozmnażanie
Na tarło ryby tego gatunku wędrują z oceanu do ujść rzek, a dalej w górę. Samica ukrywa jaja w dnie. Po odbyciu godów i złożeniu jaj ryby giną.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To największy przedstawiciel rodziny łososiowatych w Pacyfiku. Mięso czawyczy jest bardzo cenione ze względu na smak.
Pokrewne gatunki ryb
© medianauka.pl, 2015-11-24, GAT-1008