Czubajeczka cuchnąca

Czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata)

© weinkoetz – stock.adobe.com

Czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata) to gatunek trującego grzyba z rodziny pieczarkowatych o nieprzyjemnym zapachu. To najczęstsza mała czubajka.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach iglastych i liściastych, na podłożu trawiastym.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 2-4 cm średnicy.

Kapelusz szarawy, białawy, z ciemnymi łuskami, środek brązowawy, rdzawy. Kształt najpierw stożkowaty, potem wypukły.

Blaszki białawe i żółtawe, plamiste u starszych owocników, gęste.

Miąższ jest biały.

Trzon białawy, czerwonawy, smukły, cylindryczny, z błoniastym, wzniesionym, opadającym pierścieniem.

Podobne gatunki

Gatunek podobny do innych czubajeczek. Wszystkie są trujące i/lub niejadalne.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników czubajeczki cuchnącej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-05, GAT-639059




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.