Czubajeczka cuchnąca
![Czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata)](biologia/grafika/grzyby/czubajeczka-cuchnaca.jpg)
© weinkoetz – stock.adobe.com
Czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata) to gatunek trującego grzyba z rodziny pieczarkowatych o nieprzyjemnym zapachu. To najczęstsza mała czubajka.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach iglastych i liściastych, na podłożu trawiastym.
Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 2-4 cm średnicy.
Kapelusz szarawy, białawy, z ciemnymi łuskami, środek brązowawy, rdzawy. Kształt najpierw stożkowaty, potem wypukły.
Blaszki białawe i żółtawe, plamiste u starszych owocników, gęste.
Miąższ jest biały.
Trzon białawy, czerwonawy, smukły, cylindryczny, z błoniastym, wzniesionym, opadającym pierścieniem.
Podobne gatunki
Gatunek podobny do innych czubajeczek. Wszystkie są trujące i/lub niejadalne.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajeczki cuchnącej. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
![lasy iglaste](grafika/ikona-gsi.jpg)
![lasy liściaste](grafika/ikona-gsl.jpg)
gatunek trujący
![gatunek trujący](grafika/ikona-gt.jpg)
saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-05, GAT-639059