Czubajka czerwieniejąca
© puteli – stock.adobe.com
Czubajka czerwieniejąca (Chlorophyllum rhacodes) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych o aromatycznym smaku i zapachu.
Występowanie i środowisko PL
Czubajki czerwieniejące rosną w lasach liściastych oraz iglastych, a także w parkach i ogrodach.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 10-15 cm średnicy. Trzon ma 9-15 cm wysokości.
Kapelusz ma brązowawy kolor. Kształt najpierw stożkowaty, potem wypukły i rozpostarty. Wierzch pokryty dużymi, dość mocno odstającymi łuskami. Środek jest gładki.
Blaszki białe, wolne, wybrzuszone, czerwieniejące i brązowiejące przy uszkodzeniu.
Miąższ jest biały, czerwieniejący lub zmieniający się na barwę pomarańczowożółtą po przecięciu.
Trzon cylindryczny, najpierw biały, z czasem brązowiejący, bez wzoru zygzakowatego, z błoniastym pierścieniem, który można przesuwać. Ma zgrubiała podstawę.
Podobne gatunki
Gatunek ten jest podobny do jadalnej kani i trującej, aczkolwiek rzadko występującej czubówki.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Czubajka czerwieniejąca przy skaleczeniu blaszek i miąższu zabarwia się na kolor czerwony.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Zaleca się zbierać dojrzałe okazy kani. Muchomor ma zielonkawy odcień, a kania brązowy. Pierścień kani przesuwa się po trzonie. Podstawa trzonu nie jest w pochwie. to duży grzyb. Nie ma gładkiego kapelusza.
Smak: brak danych
Zapach: nieprzyjemny
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Od kani rożni się mniejszymi rozmiarami i przykrym zapachem. Na kapeluszu ostre łuski.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Uwaga, zbierana w ogrodach czubajka czerwieniejąca może powodować zatrucia.
Spożywa się tylko kapelusze.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek jadalny
saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajki czerwieniejącej. |
Pokrewne gatunki grzybów
- czubajka kania (Macrolepiota procera)
- czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus)
- czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius)
- pieczarka polna, pieczarka łąkowa (Agaricus campestris)
- pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus)
- pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis)
- pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus)
- pieczarka miejska (Agaricus bitorquis)
- czernidłak błyszczący (Coprinus micaceus)
- czernidłak gromadny (Coprinus disseminatus)
- czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-02, GAT-639047