Daktyl, daktylowiec właściwy, palma daktylowa

Daktyl, daktylowiec właściwy, palma daktylowa (Phoenix dactylifera)

© Helga – stock.adobe.com

Daktyl, daktylowiec właściwy, palma daktylowa (Phoenix dactylifera) to gatunek rośliny z rodziny arekowatych, uprawiany od co najmniej 5000 lat. To także roślina ozdobna doniczkowa, uprawiana także w Polsce.

Występowanie i środowisko

W stanie dzikim roślina ta nie występuje, natomiast jest uprawiana w wielu rejonach świata w strefie tropikalnej i subtropikalnej (Afryka, Azja i Ameryka).

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 20-35 m.

Liście pierzasto złożone są zebrany w szczytowy pióropusz po 80-120.

Kwiaty są zebrane w kolby, zawierające wiele tysięcy sztuk.

Owoc to wydłużona jagoda/pestkowiec - to tak zwany daktyl, bardzo słodki, bogaty w związki odżywcze. Dojrzałe i wysuszone owoce zawierają aż 70-75% cukrów, 2,5% tłuszczów, 2% białka i 1% mikroelementów.

Nasiono wydłużone, brązowe.

Rozmnażanie

To roślina wiatropylna i dwupienna. Roślinę od wieku zapyla się sztucznie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To właśnie w uprawie daktyli pierwszy raz zastosowano w historii sztuczne zapylenie.

Owoce można spożywać surowe, można też z nich pozyskiwać mąkę. Maka daktylowa oraz jęczmień służą do wypieku tak zwanego chleba pustyni.

Z miękkich daktyli wyrabia się syrop - tak zwany miód palmowy.

Z soku z kwiatostanów wyrabia się wino palmowe

Z liści i kłodziny wyrabia się elementy budowlane., maty, tkaniny.


Parametry

Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-01-06, GAT-695083
Data aktualizacji artykułu: 2024-07-08




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.