Dion jadalny, dioon jadalny

Dion jadalny, dioon jadalny (Dioon edule)

© ruzz – stock.adobe.com

Dioon jadalny, dion jadalny (Dioon edule) to gatunek sagowca z rodziny zamiowatych, uprawiany dla jadalnych nasion, a także ze względu na walory estetyczne jako roślina doniczkowa (trudna w uprawie).

Występowanie i środowisko

Występuje naturalnie w Ameryce Środkowej, a jest uprawiany w tropikalnych rejonach na całym świecie.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 300-350 cm.

Pień jest gruby i krótki, pokryty łuskami.

Liście są duże, osiągają długość 180 cm. Listki zaostrzone na końcu

Owoce w strukturze podobnej do szyszki o średnicy do 30 cm.

Nasiona żółte, jadalne, zwykle przetwarzane na mączkę. Proces pozyskiwania mączki sagowej jest złożony z uwagi na konieczność pozbycia się neurotoksyn.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-10, GAT-695122
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-01




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.