Dion jadalny, dioon jadalny
© ruzz – stock.adobe.com
Dioon jadalny, dion jadalny (Dioon edule) to gatunek sagowca z rodziny zamiowatych, uprawiany dla jadalnych nasion, a także ze względu na walory estetyczne jako roślina doniczkowa (trudna w uprawie).
Występowanie i środowisko
Występuje naturalnie w Ameryce Środkowej, a jest uprawiany w tropikalnych rejonach na całym świecie.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 300-350 cm.
Pień jest gruby i krótki, pokryty łuskami.
Liście są duże, osiągają długość 180 cm. Listki zaostrzone na końcu
Owoce w strukturze podobnej do szyszki o średnicy do 30 cm.
Nasiona żółte, jadalne, zwykle przetwarzane na mączkę. Proces pozyskiwania mączki sagowej jest złożony z uwagi na konieczność pozbycia się neurotoksyn.
Ochrona i zagrożenia NT
Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Środowsko: leśne.
- Użytek: rośliny uprawne.
- Strefy mrozoodporności: 10-12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek nie jest popularny w Polsce, niewiele osób interesuje się tą rośliną.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-10, GAT-695122
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-01