Dlaczego kanapka spada masłem w dół?

Czy to prawda, że kanapka zrzucona ze stołu spada zawsze masłem w dół? Jeżeli tak, to dlaczego? Czy ma tu zastosowanie prawo Mutphy'ego?

Kanapka
© Yury Zap - stock.adobe.com

Prawo Murphy'ego mówi, że jak coś ma pójść nie tak, to właśnie tak pójdzie. Czy dotyczy to kanapki spadającej masłem do dołu i czy tak rzeczywiście jest?

Otóż okazuje się, że prawdopodobieństwo upadku kanapki ze stoły masłem do dołu jest rzeczywiście większe niż upadek masłem do góry.

Dlaczego? Na zjawisko to mają wpływ co najmniej trzy czynniki: wysokość stołu, wysunięcie kanapki poza krawędź stołu i tarcie kanapki o stół.

Okazuje się, że dla standardowej wysokości stołu (a wszyscy mamy stoły o podobnej wysokości) i współczynnika tarcia między tostem a drewnianym blatem, czas spadania jest wystarczający do obrotu kanapki podczas spadania na tyle, że ta ląduje masłem do dołu.

Nie jest prawdą, że warstwa masła zmienia środek ciężkości kromki chleba na tyle, by powodować jej obrót w powietrzu podczas spadania. Nie ma tu też znaczenia opór stawiany kanapce przez powietrze.





Ostatnio opublikowane w Pytajniku

Kakaowiec i pokarm bogów
Czekolada jest jednym z najbardziej cennych wyrobów cukierniczych. Gdyby nie nasiona kakaowca, nie moglibyśmy zaznawać przyjemności smakowania czekolady.
Dlaczego gwiazdy zataczają okręgi wokół Gwiazdy Polarnej?
Dlaczego na zdjęciach nieba nocnego z długim czasem naświetlania gwiazdy wydają się krążyć wokół Gwiazdy Polarnej?
Czy można spowolnić fotony?
Fotony są składnikiem światła. Wiemy że poruszają się ze stałą prędkością światła, która jest uniwersalną stałą fizyczną. Czy istnieje możliwość spowolnienia fotonów?
Zobacz więcej
Przeglądaj wszystkie artykuły dotyczące ciekawostek ze świata nauki.

Zobacz też

Spadek swobodny


Spadek swobodny jest to ruch ciała w polu grawitacyjnym upuszczonego z pewnej wysokości na ziemię. Spadek swobodny jest przykładem ruchu jednostajnie przyspieszonego prostoliniowego z przyspieszeniem a=g=const.


© medianauka.pl, 2020-01-18, A-3729



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.