Dlaczego w szklarni jest cieplej?

Czy zauważalnie wyższa temperatura w szklarni lub w zamkniętym samochodzie wystawionym na słońce wynika z właściwości szyb, czy przyczyna takiego stanu rzeczy jest inna?

szklarnia
© jenoche - stock.adobe.com

Mówi się często o efekcie szklarniowym, czasem można usłyszeć o specjalnych właściwościach szkła, które zamienia promieniowanie widzialne na cieplne. To mit. Przyczyna jest zupełnie inna.

W ograniczonej przez szyby przestrzeni w istotny sposób zostaje ograniczona cyrkulacja powietrza, która wymienia unoszące się w górę cieplejsze masy powietrza na opadające w dół masy chłodniejsze. Dodatkowo jeszcze zabezpieczamy taką "bańkę" powietrza przed działaniem wiatru. To również skutecznie ogranicza wymianę ciepła.

Dlaczego zatem szkło? Dlatego, że rośliny potrzebują do wzrostu dostępu do światła, a w samochodzie musimy mieć zapewnioną widocznośc na drodze. Każdy rodzaj szkła ma inną charakterystykę przepuszczalności z uwagi na rodzaj użytego materiału jak i na samą konstrukcję szkła. W ogrodnictwie stosuje się szkło o wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne i o dużym spektrum przepuszczalności promieniowania.

Dla przykładu w samochodzie przednia szyba ma klejoną konstrukcję i może się składać z kilu warstw. Taka szyba przepuszcza znacznie mniej na przykład promieniowania UV niż szyby boczne, co oznacza, że eksponując ciało na słońce przez boczne szyby, możemy je opalić szybciej niż w przypadku szyby przedniej.

Bardzo dobrymi parametrami przepuszczalności charakteryzuje się szkło kwarcowe, które stosowane jest z tej przyczyny w technice i nauce.

Mimo, że znany powszechnie efekt cieplarniany, często nazywany efektem szklarniowym, wiąże się z zatrzymywaniem promieniowania cieplnego w atmosferze, to zjawisko to nie odpowiada za podwyższoną temperaturę w szklarni, czy samochodzie. Szklana szyba nie zatrzymuje promieniowania cieplnego wbrew panującemu powszechnie mitowi, że efekt cieplarniany zachodzi również w szklarni.




Ostatnio opublikowane w Pytajniku

Kakaowiec i pokarm bogów
Czekolada jest jednym z najbardziej cennych wyrobów cukierniczych. Gdyby nie nasiona kakaowca, nie moglibyśmy zaznawać przyjemności smakowania czekolady.
Dlaczego gwiazdy zataczają okręgi wokół Gwiazdy Polarnej?
Dlaczego na zdjęciach nieba nocnego z długim czasem naświetlania gwiazdy wydają się krążyć wokół Gwiazdy Polarnej?
Czy można spowolnić fotony?
Fotony są składnikiem światła. Wiemy że poruszają się ze stałą prędkością światła, która jest uniwersalną stałą fizyczną. Czy istnieje możliwość spowolnienia fotonów?
Zobacz więcej
Przeglądaj wszystkie artykuły dotyczące ciekawostek ze świata nauki.

Zobacz też

Termodynamika


Termodynamika jest nauką o cieple. Zajmuje się z makroskopowego punktu widzenia badaniem zjawisk cieplnych i innych procesów, które są związane z przemianą energii.


© medianauka.pl, 2020-03-29, A-3743



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.