Drożdże

Drożdże, drożdżowate (Saccharomycetaceae) to rodzina grzybów z rzędu drożdżaków pączkujących.

To najczęściej grzyby jednokomórkowe.

Występowanie i środowisko

Drożdże występują na całym świecie. Są wszędzie tam, gdzie znajdują się węglowodany (owoce, sok drzew, kwiaty, mleko). Część drożdży żyje w glebie lub są pasożytami.

Morfologia i anatomia

To grzyby jednokomórkowe. Drożdże posiadają zdolność rozkładania węglowodanów. W wyniku tak zwanej fermentacji powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Drożdże wykorzystuje się na całym świecie w procesie produkcji alkoholu, w piekarnictwie i cukiernictwie, w przetwórstwie mleka.

Rozmnażanie

Rozmnażają się przez wegetatywnie pączkowanie. Występuje też rozmnażanie płciowe, które polega na zespoleniu się dwóch podobnych komórek, po czym następuje podział redukcyjny i przekształcenie w worek z 8 zarodnikami lub zygota dzieli się dalej wegetatywnie się, w skutek czego powstaje wiele komórek diploidalnych i dopiero wówczas zachodzi podział redukcyjny i utworzenie worków. Część gatunków nie rozmnaża się płciowo w ogóle.

Pożywienie

Dożycia drożdży niezbędne są węglowodany.

Ciekawostki

Pewne drożdże wywołują ciężkie choroby płuc, zapalenie opon mózgowych.


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:



Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2021-03-14, RODZ-1612



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.