Drożdże
Drożdże, drożdżowate (Saccharomycetaceae) to rodzina grzybów z rzędu drożdżaków pączkujących.
To najczęściej grzyby jednokomórkowe.
Występowanie i środowisko
Drożdże występują na całym świecie. Są wszędzie tam, gdzie znajdują się węglowodany (owoce, sok drzew, kwiaty, mleko). Część drożdży żyje w glebie lub są pasożytami.
Morfologia i anatomia
To grzyby jednokomórkowe. Drożdże posiadają zdolność rozkładania węglowodanów. W wyniku tak zwanej fermentacji powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Drożdże wykorzystuje się na całym świecie w procesie produkcji alkoholu, w piekarnictwie i cukiernictwie, w przetwórstwie mleka.
Rozmnażanie
Rozmnażają się przez wegetatywnie pączkowanie. Występuje też rozmnażanie płciowe, które polega na zespoleniu się dwóch podobnych komórek, po czym następuje podział redukcyjny i przekształcenie w worek z 8 zarodnikami lub zygota dzieli się dalej wegetatywnie się, w skutek czego powstaje wiele komórek diploidalnych i dopiero wówczas zachodzi podział redukcyjny i utworzenie worków. Część gatunków nie rozmnaża się płciowo w ogóle.
Pożywienie
Dożycia drożdży niezbędne są węglowodany.
Ciekawostki
Pewne drożdże wywołują ciężkie choroby płuc, zapalenie opon mózgowych.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- bielnik biały (Candida albicans) PL
- drożdże piekarnicze, drożdże piwne (Phlebia radiata) PL
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-03-14, RODZ-1612