Drożdże piekarnicze, drożdże piwne
Ilustracja 3D © Kateryna_Kon – stock.adobe.com
Saccharomyces cerevisiae to gatunek drożdży, którego szczepy to tak zwane drożdże piekarnicze, wykorzystywane powszechnie w kuchni do spulchniania ciasta. Inne szczepy tego gatunku wraz z Saccharomyces carlsbergensis tworzą tak zwane drożdże piwne.
Występowanie i środowisko PL
To grzyb o zasięgu kosmopolitycznym.
Morfologia i anatomia
Średnica komórki drożdży jest rzędu kilku mikrometrów.
Pożywienie
Grzyb ten ma zdolność rozkładania węglowodanów.
Rozmnażanie
Drożdże rozmnażają się przez pączkowanie.
Ochrona i zagrożenia
Drożdży tych używa się w piekarnictwie głównie do wypieku chleba, w cukiernictwie (ciasta, ciastka), w produkcji piwa.
Ciekawostki
W produkcji drożdży piekarniczych hodowla ma miejsce na pożywkach z melasy w dużych kadziach. Do kadzi doprowadza się powietrze i rozcieńczoną melasę. Produkcja trwa około pół doby. z kadzi odwirowuje się tak zwane mleczko drożdżowe, które następnie się poddaje procesowi filtracji. W efekcie powstają wszystkim znane kostki, w których znajduje się niecałe 30% suchej masy drożdży.
Pytania
Dlaczego drożdże spulchniają ciasto?
Po dodaniu drożdży do ciasta zaczyna się rozkład węglowodanów, w wyniku którego powstaje dwutlenek węgla, który gromadzi się w cieście w postaci pęcherzyków. W ten sposób ciasto rośnie, staje się pulchne. Zakład produkujący drożdże piekarnicze to drożdżownia.
Cechy
lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
gatunek jadalny
saprofit
grzyb pasożytniczy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-03-14, GAT-639116