Drożdżowce pączkujące
Drożdżowce pączkujące (Saccharomycetales) to rząd najczęściej jednokomórkowych grzybów, zaliczanych do workowców. Najważniejszą cechą tych grzybów jest wytwarzanie worków bezpośrednio z zygoty.
Rodziny
Alfabetyczny wykaz opublikowanych rodzin.
Nazwa rodziny | Nazwa łacińska | Liczba gatunków | Czy występuje w Polsce? | |
---|---|---|---|---|
Świat | Polska | |||
drożdże | Saccharomycetaceae | Tak |
Występowanie i środowisko
Grzyby te mają zasięg kosmopolityczny. Są obecne tam, gdzie są węglowodany, w glebie.
Tryb życia i zachowanie
Cześć gatunków prowadzi pasożytniczy tryb życia.
Morfologia i anatomia
Brak danych.
Rozmnażanie
Drożdżowce rozmnażają się przez pączkowanie.
Pożywienie
Brak danych.
Ochrona i zagrożenia
Wiele gatunków to grzyby ważne w gospodarce człowieka. Należą do nich drożdże piekarnicze.
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.
Ciekawostki
Brak danych.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-03-14, RZAD-317