Figa indyjska, figa kaktusowa
![Figa indyjska, figa kaktusowa (Opuntia ficus-indica)](biologia/grafika/rosliny/figa-kaktusowa.jpg)
© xronos – stock.adobe.com
Figa indyjska, figa kaktusowa, opuncja figa (Opuntia ficus-indica) to gatunek rośliny z rodziny kaktusowatych. Jadalne są owoce i młode pędy. Z pędów usuwa się ciernie i gotuje się je.
Występowanie i środowisko
W naturze występuje w Ameryce Środkowej i w Meksyku. Uprawiana w wielu ciepłych krajach, w tym masowo na Sycylii.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 500 cm.
Łodyga jest częściowo zdrewniała.
Kwiaty są czerwone, żółte lub białe, duże. Osiągają średnicę 10 cm.
Owoc to jagoda o gruszkowatym kształcie, pokryta kolcami, żółta lub czerwona, jadalna. Jest słodka i smaczna. Można ją spożywać na surowo. Zawartość cukru wynosi 14%, tłuszczów - 2%, białka - 0,5%.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Plantatorzy niszczą pierwsze kwiaty, z których rozwijają się małe jagody, pełne nasion. Drugie kwiaty rozwijają się w smaczne i soczyste jagody.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Cactus ficus-indica L.
Parametry
![biały kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-bialy-kwiat.gif)
![czerwony kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-czerwony-kwiat.gif)
![żółty kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-zolty-kwiat.gif)
drzewo
krzew
nasłonecznione
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
- pitaja, hylocereus falisty, smoczy owoc, pitahaya (Hylocereus undatus)
- kaktus wielkanocny (Hatiora gaertneri)
- echinokaktus Grusona (Echinocactus grusonii)
- cereus peruwiański (Cereus peruvianus)
- czapka biskupa (Astrophytum myriostigma)
- głowa starca (Cephalocereus senilis)
- kleistokaktus Strausa (Cleistocactus strausii)
- (Mammillaria bombycina)
- (Echinocereus engelmannii)
- (Gymnocalycium mihanovichii)
- (Mammillaria lenta)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-18, GAT-637516