Gąska tygrysowata
© Ivan – stock.adobe.com
Gąska tygrysowata (Tricholoma pardalotum) to gatunek trującego grzyba z rodziny gąskowatych. Popularna nazwa tego gatunku to gąska tygrysia. Pachnie mąką. To najbardziej trująca gąska.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych i iglastych, na wapiennym podłożu.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 6-10 cm wysokości.
Kapelusz białawy z szarymi lub czarnymi łuskami. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i rozpostarty, często powyginany.
Blaszki najpierw białawe, potem kremowe, oliwkowe, co jest istotną cechą rozpoznawczą. Na ostrzach często widać kropelki płynu.
Miąższ jest biały.
Trzon białawy, brązowawy, w górnej części z kroplami cieczy, często maczugowaty i podstawy, co również jest ważną cechą szczególną tego gatunku.
Podobne gatunki
Podobne gatunki to gąska ziemista, gąska ciemnołuskowana, gąska czerwieniejąca i inne, mniej znane gąski.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: mąka
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie mąką.
Smak: brak danych
Zapach: mydlany
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie roztworem mydła, ale nie zawsze. Ważną cechą rozpoznawczą jest czerwieniejący miąższ.
Smak: mąka
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Ma smak mąki. Kapelusz białawy lub szary z czarnymi, drobnymi łuskami. Brzeg podwinięty.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Pytania
Jakie są objawy zatrucia gąską tygrysowatą?
W 30 minut do 3 godzin od spożycia tego grzyba pojawiają się silne bóle brzucha (kolki) i uporczywa biegunka, która może w skrajnych przypadkach prowadzić do śmierci. Wystarczy niewielka ilość grzyba, aby się zatruć.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek trujący
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres występowania owocników gąski tygrysowatej. |
Pokrewne gatunki grzybów
- gąska zielonka (Tricholoma equestre)
- gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum)
- gąska mydlana (Tricholoma saponaceum)
- gąska krowia (Tricholoma vaccinum)
- gąska biaława (Tricholoma stiparophyllum)
- gąska ciemnołuskowata (Tricholoma atrosquamosum)
- gąska niepozorna (Tricholoma inamoenum)
- gąska pomarańczowa (Tricholoma aurantium)
- gąska żółtobrunatna (Tricholoma fulvum)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639007