Gąska tygrysowata

Gąska tygrysowata (Tricholoma pardalotum)

© Ivan – stock.adobe.com

Gąska tygrysowata (Tricholoma pardalotum) to gatunek trującego grzyba z rodziny gąskowatych. Popularna nazwa tego gatunku to gąska tygrysia. Pachnie mąką. To najbardziej trująca gąska.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych, na wapiennym podłożu.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Trzon ma 6-10 cm wysokości.

Kapelusz białawy z szarymi lub czarnymi łuskami. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i rozpostarty, często powyginany.

Blaszki najpierw białawe, potem kremowe, oliwkowe, co jest istotną cechą rozpoznawczą. Na ostrzach często widać kropelki płynu.

Miąższ jest biały.

Trzon białawy, brązowawy, w górnej części z kroplami cieczy, często maczugowaty i podstawy, co również jest ważną cechą szczególną tego gatunku.

Podobne gatunki

Podobne gatunki to gąska ziemista, gąska ciemnołuskowana, gąska czerwieniejąca i inne, mniej znane gąski.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Gąska tygrysowata
Tricholoma pardalotum

Smak: brak danych

Zapach: mąka

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII IX X
Inne cechy

Pachnie mąką.

Gąska mydlana
Tricholoma saponaceum

Smak: brak danych

Zapach: mydlany

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
IX X XI
Inne cechy

Pachnie roztworem mydła, ale nie zawsze. Ważną cechą rozpoznawczą jest czerwieniejący miąższ.

Gąska ciemnołuskowata
Tricholoma atrosquamosum

Smak: mąka

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
IX X XI
Inne cechy

Ma smak mąki. Kapelusz białawy lub szary z czarnymi, drobnymi łuskami. Brzeg podwinięty.

Symbioza

Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Jakie są objawy zatrucia gąską tygrysowatą?

W 30 minut do 3 godzin od spożycia tego grzyba pojawiają się silne bóle brzucha (kolki) i uporczywa biegunka, która może w skrajnych przypadkach prowadzić do śmierci. Wystarczy niewielka ilość grzyba, aby się zatruć.


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników gąski tygrysowatej.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639007




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.