Gąskowate

Gąskowate (Tricholomataceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców, bogata w gatunki. Zaliczamy do niej wiele gatunków trujących, jak i jadalnych.

To grzyby kapeluszowe, blaszkowe.


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:


Inne gatunki

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Okres występowania owocników gąski białawej.
         Okres występowania owocników gąski ciemnołuskowatej.
        Okres występowania owocników gąski krowiej.
         Okres występowania owocników gąski mydlanej.
          Okres występowania owocników gąski niepozornej.
        Okres występowania owocników gąski pomarańczowej.
        Okres występowania owocników gąski siarkowej.
         Okres występowania owocników gąski tygrysowatej.
         Okres występowania w naturze owocników gąski zielonki.
         Okres występowania owocników gąski żółtobrunatnej.
       Okres występowania owocników gąsówki nagiej.
         Okres występowania owocników gąsówki płowej (rudawej).
       Okres występowania owocników lejkówki buławotrzonowej.
        Okres występowania w Polsce owocników lejkówki liściowej.
        Okres występowania owocników lejkówki wonnej.
        Okres występowania owocników monetki kleistej.
         Okres występowania owocników rycerzyka czerwonozłotego.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-02-13, RODZ-1578
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-24



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.