Gdzie jest więcej białka w jajku?
Czy białko ma więcej białka w jajku niż żółtko? Sprawdzimy to, licząc zawartość białka w jajku oraz w 100 gramach białka i żółtka.

Wszystko zależy od tego, w jaki sposób podejdziemy do tematu.
Podejście pierwsze
Jajo waży około 55 g, z czego na żółtko przypada około 20 g a na białko około 35 g. Dla podanych wartości mamy:
Żółtko (w 20 gramach):
- białko - 3,1 g
- tłuszcz - 5,6 g
- węglowodany - 0,06 g
Białko (w 35 gramach):
- białko - 3,8 g
- tłuszcz - 0,07 g
- węglowodany - 0,25 g
W jednym jajku więcej białka znajdziemy w białku, ale i samego białka jest w jajku więcej niż żółtka.
Podejście drugie
Porównajmy teraz 100 g każdej części jajka.
Żółtko – 100 g zawiera:
- białko - 15,5 g
- tłuszcz - 28,0 g
- węglowodany - 0,3 g
Białko – 100 g zawiera:
- białko - 10,9 g
- tłuszcz - 0,2 g
- węglowodany - 0,7 g
Zawartość białka w żółtku jest zatem większa niż w białku.
Białko jaja jest dużo mniej kaloryczne i zawiera minimalną ilość tłuszczów. W jego skład wchodzi głównie woda.
Warto dodać, że oprócz białka, tłuszczy i węglowodanów w jajach można znaleźć wiele minerałów, niemal wszystkie witaminy, w tym kwas foliowy, karotenoidy, cholinę, niacynę, lecytynę, luteinę, a także cholesterol i wiele innych substancji.
Jajka to źródło cennych wartości odżywczych, doskonałe uzupełnienie diety w białko i tłuszcze.



Zobacz też
© medianauka.pl, 2019-08-04, A-3652