Gdzie jest więcej białka w jajku?

Czy białko ma więcej białka w jajku niż żółtko? Sprawdzimy to, licząc zawartość białka w jajku oraz w 100 gramach białka i żółtka.

Ile białka w jajku?

Wszystko zależy od tego, w jaki sposób podejdziemy do tematu.

Podejście pierwsze

Jajo waży około 55 g, z czego na żółtko przypada około 20 g a na białko około 35 g. Dla podanych wartości mamy: 

Żółtko (w 20 gramach):

Białko (w 35 gramach):

W jednym jajku więcej białka znajdziemy w białku, ale i samego białka jest w jajku więcej niż żółtka.

Podejście drugie

Porównajmy teraz 100 g każdej części jajka.

Żółtko – 100 g zawiera:

Białko – 100 g zawiera:

Zawartość białka w żółtku jest zatem większa niż w białku.

Białko jaja jest dużo mniej kaloryczne i zawiera minimalną ilość tłuszczów. W jego skład wchodzi głównie woda.

Warto dodać, że oprócz białka, tłuszczy i węglowodanów w jajach można znaleźć wiele minerałów, niemal wszystkie witaminy, w tym kwas foliowy, karotenoidy, cholinę, niacynę, lecytynę, luteinę, a także cholesterol i wiele innych substancji.

Jajka to źródło cennych wartości odżywczych, doskonałe uzupełnienie diety w białko i tłuszcze.



Ciekawostki
Zobacz więcej

Zobacz też




© medianauka.pl, 2019-08-04, A-3652



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.