Gołąbek czarniawy

Gołąbek czarniawy (Russula nigricans)

© Henri Koskinen – stock.adobe.com

Gołąbek czarniawy (Russula nigricans) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych, bez wyraźnego aromatu.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany we wszystkich rodzajach lasów.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 3-8 cm wysokości.

Kapelusz najpierw szary, potem ciemny, czarny. Kształt najpierw kulisty, potem rozpostarty i wklęsły. Brzeg u młodych owocników podwinięty.

Blaszki grube, rzadko rozmieszczone, białawe, żółtawe, czerwieniejące i czerniejące pod naciskiem.

Miąższ jest biały, czerwieniejący po przecięciu.

Trzon biały, czerwieniejący przy nacisku.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Dawniej gatunek ten był uznawany za jadalny.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników gołąbka czarniawego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639071




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.