Gołąbek czarniawy
![Gołąbek czarniawy (Russula nigricans)](biologia/grafika/grzyby/golabek-czarniawy.jpg)
© Henri Koskinen – stock.adobe.com
Gołąbek czarniawy (Russula nigricans) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych, bez wyraźnego aromatu.
Występowanie i środowisko PL
Spotykany we wszystkich rodzajach lasów.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 3-8 cm wysokości.
Kapelusz najpierw szary, potem ciemny, czarny. Kształt najpierw kulisty, potem rozpostarty i wklęsły. Brzeg u młodych owocników podwinięty.
Blaszki grube, rzadko rozmieszczone, białawe, żółtawe, czerwieniejące i czerniejące pod naciskiem.
Miąższ jest biały, czerwieniejący po przecięciu.
Trzon biały, czerwieniejący przy nacisku.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Dawniej gatunek ten był uznawany za jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka czarniawego. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
![lasy iglaste](grafika/ikona-gsi.jpg)
![lasy liściaste](grafika/ikona-gsl.jpg)
gatunek niejadalny
![gatunek niejadalny](grafika/ikona-gn.jpg)
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
- gołąbek wymiotny (Russula emetica)
- gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca)
- gołąbek śmierdzący (Russula foetens)
- gołąbek kruchy (Russula fragilis)
- gołąbek ametystowy (Russula amethystina)
- gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca)
- gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)
- gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639071