Gołąbek oliwkowy

Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)

© Ionescu Bogdan – stock.adobe.com

Gołąbek oliwkowy (Russula olivacea) to gatunek jadalnego po dłuższym przegotowaniu grzyba z rodziny gołąbkowatych, dość zmienny w wyglądzie. Ma delikatnie owocowy zapach i orzechowy smak.

Występowanie i środowisko PL

Grzyb ten spotkać można w lasach liściastych i iglastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 4-20 cm średnicy.

Kapelusz oliwkowy, zielonkawy, brązowy, lub czerwonawy. Kształt najpierw półkulisty, potem rozpostarty i wklęsły. Wierzch gładki.

Blaszki białe lub słomkowe, gęsto upakowane, rozwidlające się, łączące się żyłkami. Przy trzonie są zatokowo wycięte.

Miąższ jest zwarty, biały lub żółtawy.

Trzon biały z odcieniem różowego, żółtego lub czerwonego koloru, co stanowi ważną cechę rozpoznawczą. Ma cylindryczny kształt.

Podobne gatunki

Istnieje trudność w oznaczeniu z uwagi na dużą zmienność barwy kapelusza.

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Gąskę tę należy gotować co najmniej 20 minut a i tak bywa, że powoduje niestrawność. Nie polecamy jej zbierania.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników gołąbka oliwkowego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639068




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.