Gołąbek płowiejący

© Allan – stock.adobe.com
Gołąbek płowiejący (Russula decolorans) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych bez wyraźnego zapachu.
Występowanie i środowisko PL
Gołąbek ten występuje tylko w lasach iglastych, częściej w górach. Lubi kwaśne, wilgotne podłoże, sąsiedztwo borówki czernicy i drzew szpilkowych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-12 cm średnicy.
Kapelusz pomarańczowy, czerwonawy, czasem blady, jakby wypłowiały. Kształt najpierw kulisty, potem wypukły i rozpostarty. Łatwo zdjąć skórkę.
Blaszki białe, potem żółtawe, łamliwe, zatokowo wycięte.
Miąższ jest białawy, po przekroju szary, a nawet przez moment czerwonawy.
Trzon najpierw biały, potem szarawy, w dolnej części nieco grubszy.
Podobne gatunki
Podobny do trującego gołąbka wymiotnego, dlatego odradzamy zbieranie tego gatunku.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Nie posiada specyficznego zapachu. Kapelusz pomarańczowy, czerwonawy, czasem blady, jakby wypłowiały. Łatwo zdjąć skórkę. Blaszki białe, potem żółtawe, łamliwe. Miąższ jest białawy, po przekroju szary, a nawet przez moment czerwonawy.
Smak: brak danych
Zapach: owocowy
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz jest czerwony, z wiekiem coraz jaśniejszy, często z białymi ubytkami. Ma przyjemny, owocowy zapach i intensywny smak, powodujący pieczenie na języku.
Rozmnażanie
Wysyp żółtawy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka płowiejącego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- gołąbek wymiotny (Russula emetica)
- gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca)
- gołąbek śmierdzący (Russula foetens)
- gołąbek czarniawy (Russula nigricans)
- gołąbek kruchy (Russula fragilis)
- gołąbek ametystowy (Russula amethystina)
- gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca)
- gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639069