Gołąbek śmierdzący

Gołąbek śmierdzący (Russula foetens)

© petrovval – stock.adobe.com

Gołąbek śmierdzący (Russula foetens) to gatunek trującego grzyba z rodziny gołąbkowatych, wydzielający bardzo nieprzyjemny zapach. W smaku gorzki.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach liściastych i iglastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy

Kapelusz ma żółtobrązowy kolor, jaśniejszy na brzegach. Kształt najpierw kulisty, potem poduszkowaty i płaski. Brzegi prążkowane. Młode osobniki pokryte śluzem.

Blaszki białawe, kremowe, z brązowymi plamkami, zatokowo wycięte, połączone żyłkami..

Miąższ jest białawy, żółtawy, kruchy.

Trzon biały, brązowiejący pod naciskiem, o zaokrąglonej podstawie.

Podobne gatunki

Tylko młode osobniki można pomylić z wyglądu z borowikiem szlachetnym. Blaszki i zapach jednak nie budzą wątpliwości, że to inny gatunek.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników gołąbka śmierdzącego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-08, GAT-638993




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.