Gołąbkowate
Gołąbkowate (Russulaceae) to rodzina grzybów z rzędu gołąbkowców, do której zaliczamy gołąbki oraz mleczaje. Wśród nich są grzyby jadalne i trujące.
Ciekawostki
Zestawienie mleczajów pod względem przydatności do spożycia.
Mleczaje jadalne | Mleczaje niejadalne | Mleczaje trujące |
---|---|---|
|
|
|
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- gołąbek ametystowy (Russula amethystina) PL
- gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca) PL
- gołąbek czarniawy (Russula nigricans) PL
- gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca) PL
- gołąbek kruchy (Russula fragilis) PL
- gołąbek oliwkowy (Russula olivacea) PL
- gołąbek płowiejący (Russula decolorans) PL
- gołąbek śmierdzący (Russula foetens) PL
- gołąbek wymiotny (Russula emetica) PL
- mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus) PL
- mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus) PL
- mleczaj ciemny (Lactarius picinus) PL
- mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus) PL
- mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor) PL
- mleczaj paskudnik (Lactarius necator) PL
- mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens) PL
- mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus) PL
- mleczaj rudy (Lactarius rufus) PL
- mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus) PL
- mleczaj smaczny (Lactarius volemus) PL
- mleczaj świerkowy (Lactarius deterrimus) PL
- mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus)) PL
Inne gatunki
- mleczaj najostrzejszy (Lactarius acerrimus)
- mleczaj ostry (Lactarius acris)
- mleczaj lśniący (Lactarius albocarneus)
- Lactarius bertilloni
- mleczaj śluzowaty (Lactarius blennius)
- mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus)
- mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus)
- mleczaj topolowy (Lactarius controversus)
- Lactarius decipiens
- Lactarius fuscus
- mleczaj pachnący (Lactarius glyciosmus)
- mleczaj płowy (Lactarius helvus)
- Lactarius hortensis
- Lactarius insulsus
- mleczaj delikatny, mleczaj łagodny (Lactarius mitssimis)
- Lactarius musteus
- Lactarius obscuratus
- mleczaj bladawy (Lactarius pallidus)
- mleczaj skórzasty (Lactarius pergamenus)
- mleczaj modrzewiowy (Lactarius porninsis)
- mleczaj pomarszczony (Lactarius pterosporus)
- mleczaj omszony (Lactarius pubescens)
- mleczaj miły (Lactarius quietus)
- Lactarius rubrocinctus
- mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
- mleczaj zmienny (Lactarius semisanguifluus)
- Lactarius sphagneti
- mleczaj podrydzyk (Lactarius subdulcis)
- mleczaj siarkowy (Lactarius thejogalus)
- mleczaj pospolity (Lactarius trivialis)
- mleczaj lepki (Lactarius uvidus)
- Lactarius vietus
- Lactarius zonarioides
- gołąbek podpalany (Russula adusta)
- gołąbek grynszpanowy (Russula aeruginea)
- gołąbek czarny (Russula albonigra)
- gołąbek przyjemny (Russula amoenolens)
- Russula anthracina
- gołąbek ciemnopurpurowy (Russula atropurpurea)
- gołąbek złotawy (Russula aurea)
- gołąbek lazurowy (Russula azurea)
- gołąbek kasztanowaty (Russula badia)
- gołąbek błękitny (Russula caerulea)
- gołąbek jasnożółty (Russula claroflava)
- gołąbek modroróżowy (Russula cyanoxantha)
- gołąbek smaczny (Russula delica)
- gołąbek gęstoblaszkowy (Russula densifolia)
- gołąbek oliwkowozielony (Russula elaeodes)
- gołąbek żółciowy (Russula fellea)
- gołąbek niezawodny (Russula firmula)
- Russula graveolens
- gołąbek słodkawy (Russula integra)
- gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora)
- gołąbek żółty (Russula lutea)
- gołąbek żółknący (Russula luteotacta)
- gołąbek merowski (Russula mairei)
- gołąbek kunowy (Russula mustelina)
- gołąbek lśniący (Russula nitida)
- gołąbek błotny (Russula paludosa)
- gołąbek chmurny (Russula parazurea)
- gołąbek podgrzebieniasty (Russula pectinatoides)
- gołąbek skromny (Russula puellaris)
- gołąbek ładny (Russula pulchella)
- gołąbek Queleta (Russula queletii)
- gołąbek czerwononogi (Russula rhodopoda)
- gołąbek śliczny (Russula rosea)
- gołąbek krwisty (Russula sanguinaria)
- gołąbek przydrożny (Russula sardonia)
- gołąbek słoneczny (Russula solaris)
- gołąbek turecki (Russula turci)
- gołąbek Velenovskiego (Russula velenovskyi)
- gołąbek róznobarwny (Russula versicolor)
- gołąbek zielonawy (Russula virescens)
- Russula viscida
- gołąbek winny (Russula xerampelina)
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka ametystowego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka brudnożółtego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka czarniawego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka jadalnego (wybornego). | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka kruchego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka oliwkowego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka płowiejącego. | ||||||||
● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka śmierdzącego. | |||||||||
● | ● | ● | ● | W lasach pojawia się gołąbek wymiotny. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja biela. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja chrząstki. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja ciemnego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja dołkowanego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja jodłowego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja paskudnika. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja przebarwionego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja przydymionego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja rudego. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja rydza. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja smacznego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja świerkowego. | ||||||||
● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja wełnianki. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Ewald Gerhardt — Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1571