Gołąbkowate
Gołąbkowate (Russulaceae) to rodzina grzybów z rzędu gołąbkowców, do której zaliczamy gołąbki oraz mleczaje. Wśród nich są grzyby jadalne i trujące.
Ciekawostki
Zestawienie mleczajów pod względem przydatności do spożycia.
Mleczaje jadalne | Mleczaje niejadalne | Mleczaje trujące |
---|---|---|
|
|
|
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- gołąbek ametystowy (Russula amethystina) PL
- gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca) PL
- gołąbek czarniawy (Russula nigricans) PL
- gołąbek jadalny, gołąbek wyborny (Russula vesca) PL
- gołąbek kruchy (Russula fragilis) PL
- gołąbek oliwkowy (Russula olivacea) PL
- gołąbek płowiejący (Russula decolorans) PL
- gołąbek śmierdzący (Russula foetens) PL
- gołąbek wymiotny (Russula emetica) PL
- mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus) PL
- mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus) PL
- mleczaj ciemny (Lactarius picinus) PL
- mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus) PL
- mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor) PL
- mleczaj paskudnik (Lactarius necator) PL
- mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens) PL
- mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus) PL
- mleczaj rudy (Lactarius rufus) PL
- mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus) PL
- mleczaj smaczny (Lactarius volemus) PL
- mleczaj świerkowy (Lactarius deterrimus) PL
- mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus)) PL
Inne gatunki
- mleczaj najostrzejszy (Lactarius acerrimus) PL
- mleczaj ostry (Lactarius acris) PL
- mleczaj lśniący (Lactarius albocarneus) PL
- Lactarius bertilloni PL
- mleczaj śluzowaty (Lactarius blennius) PL
- mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus) PL
- mleczaj złocisty (Lactarius chrysorrheus) PL
- mleczaj topolowy (Lactarius controversus) PL
- Lactarius decipiens PL
- Lactarius fuscus PL
- mleczaj pachnący (Lactarius glyciosmus) PL
- mleczaj płowy (Lactarius helvus) PL
- Lactarius hortensis PL
- Lactarius insulsus PL
- mleczaj delikatny, mleczaj łagodny (Lactarius mitssimis) PL
- Lactarius musteus PL
- Lactarius obscuratus PL
- mleczaj bladawy (Lactarius pallidus) PL
- mleczaj skórzasty (Lactarius pergamenus) PL
- mleczaj modrzewiowy (Lactarius porninsis) PL
- mleczaj pomarszczony (Lactarius pterosporus) PL
- mleczaj omszony (Lactarius pubescens) PL
- mleczaj miły (Lactarius quietus) PL
- Lactarius rubrocinctus PL
- mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor) PL
- mleczaj zmienny (Lactarius semisanguifluus) PL
- Lactarius sphagneti PL
- mleczaj podrydzyk (Lactarius subdulcis) PL
- mleczaj siarkowy (Lactarius thejogalus) PL
- mleczaj pospolity (Lactarius trivialis) PL
- mleczaj lepki (Lactarius uvidus) PL
- Lactarius vietus PL
- Lactarius zonarioides PL
- gołąbek podpalany (Russula adusta) PL
- gołąbek grynszpanowy (Russula aeruginea) PL
- gołąbek czarny (Russula albonigra) PL
- gołąbek przyjemny (Russula amoenolens) PL
- Russula anthracina PL
- gołąbek ciemnopurpurowy (Russula atropurpurea) PL
- gołąbek złotawy (Russula aurea) PL
- gołąbek lazurowy (Russula azurea) PL
- gołąbek kasztanowaty (Russula badia) PL
- gołąbek błękitny (Russula caerulea) PL
- gołąbek jasnożółty (Russula claroflava) PL
- gołąbek modroróżowy (Russula cyanoxantha) PL
- gołąbek smaczny (Russula delica) PL
- gołąbek gęstoblaszkowy (Russula densifolia) PL
- gołąbek oliwkowozielony (Russula elaeodes) PL
- gołąbek żółciowy (Russula fellea) PL
- gołąbek niezawodny (Russula firmula) PL
- Russula graveolens PL
- gołąbek słodkawy (Russula integra) PL
- gołąbek fiołkowozielony (Russula ionochlora) PL
- gołąbek żółty (Russula lutea) PL
- gołąbek żółknący (Russula luteotacta) PL
- gołąbek merowski (Russula mairei) PL
- gołąbek kunowy (Russula mustelina) PL
- gołąbek lśniący (Russula nitida) PL
- gołąbek błotny (Russula paludosa) PL
- gołąbek chmurny (Russula parazurea) PL
- gołąbek podgrzebieniasty (Russula pectinatoides) PL
- gołąbek skromny (Russula puellaris) PL
- gołąbek ładny (Russula pulchella) PL
- gołąbek Queleta (Russula queletii) PL
- gołąbek czerwononogi (Russula rhodopoda) PL
- gołąbek śliczny (Russula rosea) PL
- gołąbek krwisty (Russula sanguinaria) PL
- gołąbek przydrożny (Russula sardonia) PL
- gołąbek słoneczny (Russula solaris) PL
- gołąbek turecki (Russula turci) PL
- gołąbek Velenovskiego (Russula velenovskyi) PL
- gołąbek róznobarwny (Russula versicolor) PL
- gołąbek zielonawy (Russula virescens) PL
- Russula viscida PL
- gołąbek winny (Russula xerampelina) PL
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka ametystowego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka brudnożółtego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka czarniawego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka jadalnego (wybornego). | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka kruchego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka oliwkowego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka płowiejącego. | ||||||||
● | ● | ● | Okres występowania owocników gołąbka śmierdzącego. | |||||||||
● | ● | ● | ● | W lasach pojawia się gołąbek wymiotny. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja biela. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja chrząstki. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja ciemnego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja dołkowanego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja jodłowego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja paskudnika. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja przebarwionego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja przydymionego. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja rudego. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja rydza. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja smacznego. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja świerkowego. | ||||||||
● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja wełnianki. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Ewald Gerhardt — Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1571