Gołąbkowate

Gołąbkowate (Russulaceae) to rodzina grzybów z rzędu gołąbkowców, do której zaliczamy gołąbki oraz mleczaje. Wśród nich są grzyby jadalne i trujące.

Ciekawostki

Zestawienie mleczajów pod względem przydatności do spożycia.

Mleczaje jadalneMleczaje niejadalneMleczaje trujące
  • Mleczaj rydz
  • mleczaj przydymiony
  • mleczaj świerkowy
  • mleczaj późnojesienny (jodłowy)
  • mleczaj zmienny
  • mleczaj kamforowy
  • mleczaj łagodny
  • mleczaj siarkowy
  • mleczaj chrząstka
  • mleczaj biel
  • mleczaj skórzasty
  • mleczaj omszony
  • mleczaj paskudnik
  • mleczaj ciemny
  • mleczaj pomarszczony
  • mleczaj ostry
  • mleczaj śluzowaty
  • mleczaj przebarwiony
  • mleczaj lepki
  • mleczaj lśniący
  • mleczaj pospolity
  • mleczaj bladawy
  • mleczaj topolowy
  • mleczaj złocisty
  • mleczaj modrzewiowy
  • mleczaj najostrzejszy
  • mleczaj pachnący
  • mleczaj rudy
  • mleczaj wełnianka
  • mleczaj dołkowany
  • mleczaj płowy

 


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:


Inne gatunki

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników gołąbka ametystowego.
       Okres występowania owocników gołąbka brudnożółtego.
        Okres występowania owocników gołąbka czarniawego.
       Okres występowania owocników gołąbka jadalnego (wybornego).
        Okres występowania owocników gołąbka kruchego.
       Okres występowania owocników gołąbka oliwkowego.
        Okres występowania owocników gołąbka płowiejącego.
         Okres występowania owocników gołąbka śmierdzącego.
        W lasach pojawia się gołąbek wymiotny.
        Okres występowania owocników mleczaja biela.
       Okres występowania owocników mleczaja chrząstki.
        Okres występowania owocników mleczaja ciemnego.
        Okres występowania owocników mleczaja dołkowanego.
        Okres występowania owocników mleczaja jodłowego.
        Okres występowania owocników mleczaja paskudnika.
        Okres występowania owocników mleczaja przebarwionego.
        Okres występowania owocników mleczaja przydymionego.
       Okres występowania owocników mleczaja rudego.
       Okres występowania owocników mleczaja rydza.
       Okres występowania owocników mleczaja smacznego.
        Okres występowania owocników mleczaja świerkowego.
         Okres występowania owocników mleczaja wełnianki.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Ewald Gerhardt — Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006

Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1571



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.