Kapusta czarna, gorczyca czarna
© AnnaReinert – stock.adobe.com
Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach. To roślina uprawna rolnicza. To także roślina miododajna.
Występowanie i środowisko PL
Zasiedla tereny ruderalne, przydroża, pola, brzegi wód. Kapusta czarna występuje w Europie, Azji, północnej części Afryki i w Ameryce Północnej. Preferuje gleby bogate w wapń, piaszczysto-gliniaste.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-150 cm.
Liście są na ogonkach, lirowate w dolnej części, lancetowate w górnej, całobrzegie.
Kwiaty są żółte, zebrane w grona.
Owoc to łuszczyna.
Nasiona są czarne lub brązowe, zawierają do 30% oleju, 18% białka i 20% śluzów, a także tak zwany olejek gorczyczny (1%).
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Nasiona są surowcem do produkcji musztardy, a także jako przyprawa do przetworów.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Środowsko: synantropijne.
- Użytek: zioła, rośliny uprawne, roślina lecznicza.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: terofit.
- Kategoria przybysza: archeofit, roślina uprawiana.
- Częstośc występowania gatunku: rzadki (10-100 stanowisk).
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=16.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie kapusta czarna (gorczyca czarna). |
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
- kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- kapusta warzywna (Brassica oleracea)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
© medianauka.pl, 2018-11-08, GAT-5016
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-25