Kapusta czarna, gorczyca czarna

Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)

© AnnaReinert - Fotolia.com

Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach. To roślina uprawna rolnicza. To także roślina miododajna.

Występowanie i środowisko PL

Zasiedla tereny ruderalne, przydroża, pola, brzegi wód. Kapusta czarna występuje w Europie, Azji, północnej części Afryki i w Ameryce Północnej. Preferuje gleby bogate w wapń, piaszczysto-gliniaste.

Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-150 cm.

Liście są na ogonkach, lirowate w dolnej części, lancetowate w górnej, całobrzegie.

Kwiaty są żółte, zebrane w grona.

Owoc to łuszczyna.

Nasiona są czarne lub brązowe, zawierają do 30% oleju, 18% białka i 20% śluzów, a także tak zwany olejek gorczyczny (1%).

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zbiory i zastosowanie

Nasiona są surowcem do produkcji musztardy, a także jako przyprawa do przetworów.

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie kapusta czarna (gorczyca czarna).

Parametry

Kolor kwiatów

żółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



© medianauka.pl, 2018-11-08, GAT-5016




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.