Kapusta czarna, gorczyca czarna

Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)

© AnnaReinert – stock.adobe.com

Kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach. To roślina uprawna rolnicza. To także roślina miododajna.

Występowanie i środowisko PL

Zasiedla tereny ruderalne, przydroża, pola, brzegi wód. Kapusta czarna występuje w Europie, Azji, północnej części Afryki i w Ameryce Północnej. Preferuje gleby bogate w wapń, piaszczysto-gliniaste.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-150 cm.

Liście są na ogonkach, lirowate w dolnej części, lancetowate w górnej, całobrzegie.

Kwiaty są żółte, zebrane w grona.

Owoc to łuszczyna.

Nasiona są czarne lub brązowe, zawierają do 30% oleju, 18% białka i 20% śluzów, a także tak zwany olejek gorczyczny (1%).

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Nasiona są surowcem do produkcji musztardy, a także jako przyprawa do przetworów.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie kapusta czarna (gorczyca czarna).

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004

© medianauka.pl, 2018-11-08, GAT-5016
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-25




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.