Grejpfrut

Grejpfrut (Citrus paradisi)

© Joachim – stock.adobe.com

Grejpfrut (Citrus paradisi) to gatunek rośliny z rodziny rutowatych, prawdopodobnie naturalny mieszaniec. Zimozielone drzewo owocowe zaliczane do cytrusów. Owoce spożywa się najczęściej surowe, wyrabia się z nich także soki, przetwory.

Występowanie i środowisko

Roślina ta pochodzi z Karaibów, uprawiana w tropikach i rejonach subtropikalnych także w innych rejonach świata.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10-12 m.

Liście są jajowate lub eliptyczne, o długości do 15 cm.

Kwiaty są białe.

Owoc kulisty, duży, o średnicy do 15 cm i masie 200-500 g, żółty lub pomarańczowy. Miąższ zwykle kwaśny z goryczką. Są też odmiany słodkie. Segmenty trwałe.

Rozmnażanie

Odmiany rozmnaża się wegetatywnie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Z nasion pozyskuje się olej.

Choć w Europie grejpfruty są cennymi cytrusami, w Azji nie uchodzą za przysmak.


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

drzewo
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych., ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-12, GAT-697185




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.