Grejpfrut

Grejpfrut (Citrus paradisi)

© Joachim – stock.adobe.com

Grejpfrut (Citrus paradisi) to gatunek rośliny z rodziny rutowatych, prawdopodobnie naturalny mieszaniec. Zimozielone drzewo owocowe zaliczane do cytrusów. Owoce spożywa się najczęściej surowe, wyrabia się z nich także soki, przetwory.

Występowanie i środowisko

Roślina ta pochodzi z Karaibów, uprawiana w tropikach i rejonach subtropikalnych także w innych rejonach świata.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10-12 m.

Liście są jajowate lub eliptyczne, o długości do 15 cm.

Kwiaty są białe.

Owoc kulisty, duży, o średnicy do 15 cm i masie 200-500 g, żółty lub pomarańczowy. Miąższ zwykle kwaśny z goryczką. Są też odmiany słodkie. Segmenty trwałe.

Rozmnażanie

Odmiany rozmnaża się wegetatywnie.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Z nasion pozyskuje się olej.

Choć w Europie grejpfruty są cennymi cytrusami, w Azji nie uchodzą za przysmak.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-12, GAT-697185
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-30




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.