Grejpfrut
© Joachim – stock.adobe.com
Grejpfrut (Citrus paradisi) to gatunek rośliny z rodziny rutowatych, prawdopodobnie naturalny mieszaniec. Zimozielone drzewo owocowe zaliczane do cytrusów. Owoce spożywa się najczęściej surowe, wyrabia się z nich także soki, przetwory.
Występowanie i środowisko
Roślina ta pochodzi z Karaibów, uprawiana w tropikach i rejonach subtropikalnych także w innych rejonach świata.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 10-12 m.
Liście są jajowate lub eliptyczne, o długości do 15 cm.
Kwiaty są białe.
Owoc kulisty, duży, o średnicy do 15 cm i masie 200-500 g, żółty lub pomarańczowy. Miąższ zwykle kwaśny z goryczką. Są też odmiany słodkie. Segmenty trwałe.
Rozmnażanie
Odmiany rozmnaża się wegetatywnie.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Z nasion pozyskuje się olej.
Choć w Europie grejpfruty są cennymi cytrusami, w Azji nie uchodzą za przysmak.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 9-11. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- pomarańcza olbrzymia, pomelo, pompela (Citrus maxima)
- lima, limeta, limonka (Citrus aurantifolia)
- pomarańcza bergamota, bergamotka (Citrus bergamium)
- mandarynka (roślina) (Citrus reticulata)
- cytron, cedrat (Citrus medica)
- papeda, limonka kaffir (Citrus hystrix)
- cytryna zwyczajna (Citrus limon)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-12, GAT-697185
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-30