Grzybówka czysta, grzybówka fioletowa

Grzybówka czysta, grzybówka fioletowa (Mycena pura)

© weinkoetz – stock.adobe.com

Grzybówka czysta, grzybówka fioletowa (Mycena pura) to gatunek trującego grzyba z rodziny grzybówkowatych o zmiennym wyglądzie. Wydziela zapach rzodkwi.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach iglastych i liściastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 2-5 cm średnicy. Trzon ma 4-7 cm wysokości.

Kapelusz różowofioletowy, różowy, niebieskawy lub białawy. Młode osobniki mają dzwonkowaty kapelusz, starsze - płaski z garbem. Stare owocniki mają kapelusz wygięty. Skraj kapelusza prześwituje i jest prążkowany.

Blaszki szare, białawe, szerokie, zatokowo wycięte i połączone za pomocą żyłek.

Miąższ jest wodnisty, liliowy.

Trzon szarawy z fioletowym zabarwieniem, białawy, pusty w środku, kruchy.

Podobne gatunki

Inne grzybówki.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Zawiera bardzo groźną substancję - muskarynę.

Pytania

Pytania

Jakie są objawy zatrucia grzybówką czystą?

Objawy zatrucia muskaryną pojawiają się w ciągu kilku minut do 2 godzin. Występują silne poty, wymioty i biegunka. Potem pojawia się ślinotok, zwężenie źrenic i problemy z pracą serca. W wyniku zatrucia muskaryną można się nabawić niewydolności płuc i serca. Ten gatunek grzyba zawiera na szczęście niewielkie ilości muskaryny. Nawet w starych atlasach grzybów gatunek ten był kiedyś uznawany za jadalny.


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników grzybówki czystej.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638992




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.